Voorbeschouwing Vuelta a Andalucia – Ruta del Sol 2016   Leave a comment

naamloos

De wielerronde door Andalusië gelegen in het diepe zuiden van het Iberisch schiereiland is toe aan zijn 62ste editie. Het is de grootste autonome regio van Spanje. Heel wat toppers zullen van 17 tot 21 februari hun eerste krachtmeting van het seizoen houden en strijden om de eindzege. De rittenkoers (2.1) kent één korte individuele tijdrit in vijf pittige koersdagen door de grootste autonome regio, die op zondag 21 februari op de Peñas Blancas eindigt. In totaal staan er 695 kilometers in het roadbook.

In 1925 werd de eerste editie georganiseerd, met de onbekende Spanjaard Ricardo Montero als winnaar. De tweede editie vond maar liefst dertig jaar later plaats in 1955. In totaal prijken zes landgenoten op de erelijst, met Jan Krekels (1972), Gerrie Knetemann (1976), Jos Schipper (1981), Steven Rooks (1986) en Erik Dekker (2001). Joost Posthuma was in 2009 de laatste Nederlandse eindwinnaar.

Buurland België kan nog betere papieren voorleggen met acht eindzeges. De laatste zuiderbuur die in 1988 hierin slaagde was tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen Edwig van Hooydonck. Alejandro Valverde is alleen recordhouder in deze ronde met drie eindzeges op een rij (2012 – 2014).

Alejandro Valverde

Vorig jaar ging de eindzege in de rittenkoers naar de Britse Keniaan Chris Froome (Sky). In de vierde etappe stelde hij orde op zaken en greep de macht door de lastige slotklim naar de Alto de Allanadas te winnen. De kopman van Team Sky nam ook de leiderstrui over van de Spanjaard Alberto Contador, die na 28 seconden op de tweede plaats eindigde en twee seconden tekort kwam om de leiding te behouden.

Parcours:

  • Woensdag 17 februari 2016 – Etappe 1: Almonaster la Real › Sevilla (165,2 km)

e1

De openingsetappe van de Vuelta a Andalucia gaat van start ter hoogte van de Portugese grens. In het stadje Almonaster vertrekken de renners voor een rit van 157 kilometer naar de hoofdstad van de regio Sevilla.

Na een lastige beginfase koersen de renners door een glooiend landschap, terwijl ze tweemaal een heuvel van de 3e categorie voor de wielen krijgen. Het hoogste punt dat het peloton in deze rit bereikt is de Alto Castano del Robledo op een hoogte van 818 meter in de provincie Huelva. Maar naarmate de aankomstplaats Sevilla wordt genaderd worden de wegen steeds vlakker. Na een afdaling van ongeveer 15 kilometer zijn de laatste wegen zo goed als vlak.

Er liggen vandaag zeker kansen op een dubbelslag voor de vrijbuiters in het peloton voor de ritzege en de eerste leiderstrui.

  • Donderdag 18 februari 2016 – Etappe 2: Palomares del Río › Córdoba (186,3 km)

e2

In de 2e rit vertrekt de karavaan uit Palomares del Río, gelegen ten zuiden van Sevilla en de finish is getrokken na een lokale ronde op een circuit in Córdoba.

Na een relatief vlakke aanloop van 150 kilometer volgt een berg van derde categorie de Alto Santo Maria de Trassieras, die de renners van zeeniveau naar 516 meter hoogte brengt. Het is een klim van 5 kilometer tegen 6,5%. Deze berg zal bepalen wie gaat winnen,vroege vluchters, sterke sprinters of slimme dalers. Het slot van de rit bestaat uit een twintigtal dalende kilometers, die vooral in de eerste helft steil is. De laatste kilometers zijn aflopend vals plat.

De vraag van de dag is natuurlijk of het een massasprint in de straten van Córdoba wordt, of dat één of meerdere aanvallers de rit naar hun hand zetten. De kans is groot dat de kanshebbers voor het klassement zich koest houden, want de rit is niet zwaar genoeg om verschillen te maken

  • Vrijdag 19 februari 2016 – Etappe 3: Monachil › Padul (157,9 km)

e3 (2)

In de 3e etappe vertrekken de renners uit het zogenaamde witte dorp Monachil aan de voet van de Sierra Nevada. In 158 kilometer koersen de renners van Monachil naar El Padul waar de streep is getrokken.

De rit voert het peloton over meer dan vier heuvels. Drie beklimmingen van tweede categorie en één heuvel van derde categorie tellen mee voor de bergtrui.

Het betere klimwerk begint met de 3,1 kilometer lange Lucero, gerond na 36 kilometer, en vrijwel direct daarop gevolgd door de Los Bermejales, een klim van de 3e categorie. De top op 1.130 meter hoogte wordt bereikt na 5,8 kilometer klimmen tegen 5,2 %. In de 6e etappe van de Vuelta van 2014 stond de beklimming op het programma in een rit die toen werd gewonnen door Alejandro Valverde.

De rit gaat verder over glooiend terrein met als uitschieters de Puerto del Legionario en Puerto del Valle, allebei beklimmingen van de 2e categorie. De laatste top op 815 meter wordt op 15 kilometer van de finish gerond.

De renners passeren de finish tweemaal. De eerste keer na 114 kilometer, waarna er nog een lus van een 44 kilometer volgt.

In die lokale ronde zit dus de Puerto de la Valle. Geen eenvoudige etappe, want het gaat vaak over smalle wegen en een aantal heuveltjes. Waakzaamheid is dus geboden.

  • Zaterdag 20 februari 2016 – Etappe 4: Alhaurín de la Torre › Alhaurín de la Torre (21 km)

e4

In etappe 4 staat er een individuele tijdrit op het routeschema. Een korte rit over 21 kilometer geschikt voor de specialist tegen de klok, die overweg kan met de grote versnelling. De rit tegen de klok zal het klassement herschikken.

Het startpodium staat opgesteld in Alhaurin de La Torre en het parcours is Spaans vlak. Na vijf kilometer moeten 150 hoogtemeters overwonnen worden en ook aan de streep volgt er nog een strook vals plat van drie kilometer.

Het grootste obstakel in de tijdrit is de steilste sectie van 15% ten westen van de Camino de Comendador. De klim begint na ruim 5 kilometer en wordt 1 kilometer later gerond. Na de afdaling blijft het parcours constant op en neer gaan, waarna de laatste 600 meter met 5,5% oplopen. De benodigdheden voor een dergelijke finish explosiviteit, klimkuiten en pure kracht.

  • Zondag 21 februari 2016 – Etappe 5: San Roque › Peñas Blancas (164,2 km)

e5

De vijfde en laatste etappe vertrekt aan de oevers van de Baai van Gibraltar (Bahía de Algeciras) uit het stadje San Roque. Na 170 kilometer en vijf beklimmingen ligt de meet bovenop de Peñas Blancas in Estepona. De Koninginnenrit biedt één klim van de 3e categorie, twee van de 2e categorie en twee van de 1e categorie.

Achtereenvolgens krijgen de renners de Puerto del Espino (na 60 kilometer), Alto de Cortés (na 76 kilometer), Puerto Espiritu Rojo (na 91 kilometer) en Puerto de la Cruz (na 122 kilometer) voor de wielen, waarna het einddoel de Alto Peñas Blancas is, nabij Estepona.

De ALTO DE PENAS BLANCAS van de eerste categorie kent een klim met een lengte van 14,5 kilometer. De aanloop naar de klim begint stijl met in de eerste 3 kilometer gedeelten van boven de 10 %. In de volgende zes kilometer wordt het wat vlakker. De laatste 7.5 kilometer lopen dan geleidelijk tussen de 6 en 9 % in stijgende lijn tot het einde van de beklimming.

In de laatste 16 kilometer van de etappe overwinnen de coureurs bijna 1.000 hoogte meters.

  1.  In de Vuelta a España 2013 schreef Leopold König uit Moravská Třebová van de Duits-Britse ploeg NetApp-Endura de 8e etappe de eerste zware bergrit op zijn naam. De Tsjechische klimmer van de Pro Continentale formatie van manager Ralph Denk kwam als eerste boven op de Alto de Peñas Blancas.

Het wordt op de laatste dag balanceren tussen hoop en vrees, tussen buigen of barsten, met meer stress- en pijnmomenten aan het begin van het seizoen dan goed is voor een mens. Het wordt koorddansen.

 Torrevieja

 

Posted 16 februari 2016 by toncarnas in Europe Tour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: