Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad 2016   Leave a comment

E3 Prijs Harelbeke 09 031

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad 2016

Zaterdag opent het Belgische wielerseizoen traditiegetrouw in Gent met de 71ste editie van de Omloop het Nieuwsblad. Na koersen in de zon, de woestijn of in de bergen wachten nu weer de kasseien in het Belgische openingsweekend. Meestal geen eenvoudige koers door de vaak barre weersomstandigheden en het gaat over smalle wegen en een aantal lastige heuveltjes waarbij waakzaamheid is geboden

Parcours:

De Omloop Het Nieuwsblad 2016 kent in vergelijking met de vorige editie een aantal kleine wijzigingen. De start en de finish zijn op de Emile Clauslaan (N60) nabij de Gentse plantentuin. Dit is dus een andere locatie dan het Gentse Sint-Pietersplein, waarop de koers meestal van start gaat. Het startpodium zal op het Jan Hoetplein worden opgesteld ter hoogte van het SMAK. De finishstraat loopt enigszins heuvelop.

E3 Prijs Harelbeke 09 029

Na een uur koers wachten traditioneel de eerste hindernissen op het parcours, de Haaghoek (de eerste van drie passages op die grillige kasseistrook),meteen gevolgd door de Leberg. Na 115 km staat de Muur van Geraardsbergen op het routeschema. Dat kan zorgen voor een eerste serieuze schifting.

Leberg

Door wegwerkzaamheden is de Molenberg, traditioneel één van de scherprechters in de finale, niet in het parcours opgenomen. Daarvoor in de plaats komt de Bombekeberg. Het is de laatste steile helling die de renners moeten beklimmen op circa 30 kilometer voor de streep. Daarnaast heeft de organisatie ook de Eikenmolen en Tenbosse aan het routeboek toegevoegd.

Niet dat het daarna afgelopen is met de hindernissen, want daarna wachten de lastige kasseistroken van de Paddestraat-Lippenhovestraat en de Lange Munte, op 21 km van de streep. De voorbije jaren viel daar meermaals de beslissing. Net als andere jaren is de koers tweehonderd kilometer lang.

Stannard_Qatar2015-610x350[1]

Vorig jaar zorgde Ian Stannard heeft voor een stunt in de Omloop Het Nieuwsblad. De 27-jarige Stannard uit Chelmsford in het Engelse graafschap Essex zat samen met drie renners van Etixx-Quick-Step in een kopgroep van vier en deed het onmogelijke door te winnen. Het werd zijn tweede opeenvolgende zege in de Vlaamse klassieker. Niki Terpstra en Tom Boonen vervolledigden het podium.

Overzicht van de hellingen Omloop het Nieuwsblad 2016:

IMG_8676[1]

 1. Leberg: 141km van de finish
 2. Berendries: 137km
 3. Tenbosse: 132km
 4. Eikenmolen: 127km
 5. Muur van Geraardsbergen: 115km
 6. Valkenberg (Brakel): 97km
 7. Kaperij: 78km
 8. Kruisberg: 67km
 9. Taaienberg: 57km
 10. Eikenberg: 52km
 11. Wolvenberg: 48km
 12. Leberg: 38km
 13. Boembekeberg: 32km

 Een groot aantal toppers zijn zaterdag niet aanwezig voor deze editie van Omloop Het Nieuwsblad. Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke en titelverdediger Ian Stannard laten de koers lopen. Tevens staan de ploegen Astana, Dimension Data en Cannondale niet aan de start.

gent_big[1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: