Voorbeschouwing Strade Bianche 2016   Leave a comment

 

Zaterdag maakt het peloton zich op voor de Strade Bianche (1.HC), de koers over de witte onverharde wegen in de Toscaanse heuvels. In korte tijd is de loodzware koers erin geslaagd een plaats in het hart van menig wielerliefhebber te veroveren. Vooral het feit dat er in Toscane een groot gedeelte van het parcours over onverharde wegen gereden moet worden, spreekt tot de verbeelding. Onderweg zijn er negen van deze onverharde sectoren opgenomen.

stradebianchesurface[1]

In de 10e editie krijgen de renners 52,8 kilometer aan onverharde wegen voorgeschoteld, bijna 7 kilometer meer dan vorig jaar. Met een afstand van 176 kilometer is de Strade Bianche 2016 wel flink ingekort, want in 2015 telde de race nog 200 kilometer.

Het startschot klinkt dit keer niet in San Gimignano, het middeleeuwse stadje ten noordwesten van Sienna. Voor het eerst is de start en aankomst in Sienna de hoofdstad van de gelijknamige provincie, ter hoogte van het Fortezza Medicea in het noordwesten van de stad.

siena-strade-bianche[1]

Vanuit Sienna trekt het peloton richting het zuidwesten door het Toscaanse heuvellandschap, waar de 2,1 kilometer lange strook Vidritta wacht. Een lange rechte weg tussen de akkers door.

Na 39,8 kilometer koers volgt de tweede strook van strada sterrato ‘witte wegen’. De moeilijkheidsgraad gaat daarbij een stukje omhoog: 5,5 kilometer lang denderen de renners over smalle, kronkelende en onverharde wegen richting het zuiden. Geen eenvoudige koers, want het gaat vaak over smalle wegen en een aantal heuveltjes. Waakzaamheid is dus geboden

Kort daarna beklimt het peloton de heuvel rond het stadje Montalcino. Maar net als vorig jaar zullen de renners de imposante vesting nooit bereiken. Want eenmaal boven, keren ze om voor de langste onverharde strook van de dag. De Lucignano d’Asso is 11,9 kilometer lang en kronkelt zich tussen akkers en bossen door. Amper 2 kilometer nadat die achter de rug is, volgt een 8 kilometer grindstrook met een extra attractie constant klimmen en dalen. Ondanks dat de stijgingspercentages niet hoog zijn, kan de koers daar wel hard gemaakt worden.

  • In de Giro d’Italia 2010 won Cadel Evans de 7e etappe met 20 kilometer over onverharde wegen van Carrara naar Montalcino. Het werd een heroïsche rit waarin de regen de onverharde wegen tot modder transformeerde. Uiteindelijk bleven Alexandre Vinokourov, Cadel Evans en David Arroyo over. In de laatste kilometers wisten Marco Pinotti en Damiano Cunego opnieuw aan te sluiten. De sprint met deze vijf werd gewonnen door de met modder besmoorde Cadel Evans.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ruim 103 kilometer koers is het 9,5 kilometer lang vooral klimmen geblazen over smalle weggetjes. Na ongeveer 9 kilometer volgt Monte Sante Marie van 11,5 kilometer lang. Vanaf nu zijn de renners definitief op het parcours van vorig jaar terug.

De finale wordt ingeluid met de Monteaperti en de Colle Pinzuto. De laatste zone (Le Tolfe, Max 18%) ligt op 12 kilometer van de streep, waarna een relatief vlakke slotfase richting de aankomstplaats volgt.

De smalle en bochtige slotkilometers binnen de stadsmuren van het middeleeuwse Siena, de hoofdstad van de gelijknamige provincie Sienna, gaan nog pittig omhoog, met een uitschieter naar de Piazza del Campo dat de 16% aantikt. De laatste 300 meter is uitermate belangrijk. Wie als eerste de laatste bocht uitkomt en het Piazza del Campo, het beroemde plein in het centrum van Sienna, in het vizier krijgt, heeft de grootste kans om de koers winnend af te sluiten. De laatste meters richting de finish gaan in dalende lijn.

ZDENEK STYBAR 3

  • Vorig jaar schreef de toen 29-jarige Zdenek Stybar uit Plana U Marianskych wonende in Essen in de provincie Antwerpen de Strade Bianche op zijn naam. De Tsjech versloeg in het middeleeuwse centrum van Siena op de Piazza del Campo Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: