Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico 2016   Leave a comment

 

2933_lido_di_camaiore_la_versilia

Woensdag 9 maart start de grootste rittenkoers van het voorjaar de 51ste editie van de Tirreno-Adriatico. De Italiaanse La corsa dei due mari kan weer rekenen op de aanwezigheid van een hele reeks toppers waaronder Vicenzo Nibali. De wedstrijd dankt zijn naam aan het feit dat het peloton van de Tyrreense Zee in het westen naar de Adriatische Zee in het oosten rijdt.

NAIRO-QUINTANA

NAIRO-QUINTANA

Vorig jaar schreef de Colombiaan Nairo Quintana de 50ste editie van de Tirreno-Adriatico op zijn erelijst. De voorsprong van de 25-jarige Condor uit Tunja in het departement Boyacá in het algemeen klassement kwam op de slotdag niet meer in gevaar. De chronorit met start en aankomst in San Benedetto del Tronto over 10 kilometer over vlakke en kaarsrechte wegen was niet lastig genoeg voor de voornaamste uitdagers van Quintana om hem het vuur na aan de schenen te leggen. Quintana eindigde uiteindelijk op de 55ste plaats en dat was ruimschoots voldoende voor de eindoverwinning. Hij werd de eerste Colombiaanse eindwinnaar van de Italiaanse rittenkoers.

De koersorganisatie RCS- Sport heeft een veelzijdig parcours uitgetekend. Het etappeschema van de zevendaagse rittenkoers lijkt sterk op dat van de voorbije edities.

Etappe 1 – Lido di Camaiore – Lido di Camaiore (22,7 km TTT)

Het startpodium van de Tirreno-Adriatico staat opgesteld in de Toscaanse badplaats Lido di Camaiore voor een 22,7 kilometer lange vlakke ploegentijdrit aan de Tyrreense Zee. De ploegentijdrit stond ook vorig jaar in het roadbook, maar door slechte weersomstandigheden kon de rit toen geen doorgang vinden. Als alternatief werd er gekozen voor een individuele tijdrit van 5,7 kilometer gewonnen door de 27-jarige Adriano Malori uit Parma in de regio Emilia-Romagna.

Adriano Malori

Adriano Malori

 

Etappe 2 – Camaiore – Pomarance (207 km)

In de tweede rit een rit in lijn blijft de wielerkaravaan in Toscane, maar trekt het in zuidelijke richting van de provincie Lucca naar de aankomstplaats Pomarance in de provincie Pisa. De heuvelspecialisten kunnen vandaag hun kunsten tonen.

In de lange etappe tussen Camaiore en Pomerance is het betere klimwerk voor de tweede helft van de rit bewaard. Na een vlakke aanloop waarin de renners langs Pisa en Livorno rijden, zit het venijn in de staart. In de slotfase wacht de renners een lastige en ongelijkmatige beklimming met steile secties die de 12% aantikken. Na de top gaat het in een dalende lijn richting de meet.

Etappe 3 – Castelnuovo Val di Cecina – Montalto di Castro (176 km)

De derde etappe voert de renners opnieuw naar het zuiden, tijdens een rit die op papier voor de sprinters lijkt te worden. In de rit wachten 2 beklimmingen de top van de Scansano ligt op 64 kilometer van de streep. De laatste kilometers richting Montalto di Castro zijn in dalende lijn, maar in de slotkilometer gaat het met 3 á 4% vals plat omhoog

De kans is groot dat de kanshebbers voor het klassement zich koest houden, want de rit is niet zwaar genoeg om grote verschillen te maken. Er liggen zeker kansen op een dagzege voor de vrijbuiters in het peloton.

Etappe 4 – Montalto di Castro – Foligno (216 km)

Op de vierde dag gaan de renners landinwaarts voor de langste rit in deze editie van de Tirreno-Adriatico. De 216 kilometer lange rit voert naar Foligno, dat ten westen van Perugia ligt. Twee jaar geleden was Foligno aankomstplaats tijdens de Giro d’Italia. De ritzege ging destijds naar de 23-jarige Nacer Bouhanni uit Épinal in het departement Vosges. Ook dit jaar maakt de stad in Umbrië deel uit van het Giroparcours in rit 7 van Sulmona naar Foligno (210 km).

Er komt waarschijnlijk een kopgroep die tactisch een vrijgeleide krijgt en vroeg in de aanval gaat en een voldoende voorsprong uitbouwt en de bonificatieseconden bij de finish bijeengaart.

Zondag 13 maart – Etappe 5 – Foligno – Monte San Vicino (178 km)

Op zondag wacht de Koninginnenrit van deze Tirreno. De etappe voert met vier beklimmingen naar de voet van de Monte San Vicino. In de Apennijnen is het vanuit de start klimmen naar de top van de Valico del Soglio. In een snel tempo volgen daarna de beklimmingen van de Frontignano, Arette en Montelago, voordat de renners zijn aanbeland bij de slotklim. De 13,1 kilometer lange beklimming richting Monte San Vicino met aankomst bergop kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%, met uitschieters die de 12% aantikken. Het zou zomaar een verrassende dag voor renners met de lange adem en een explosieve eindsprint kunnen worden.

Er zal een serieuze schifting in het klassement plaatsvinden en vermoedelijk zullen de verschillen in het klassement behoorlijk groot zijn en zal de Tirreno hier vermoedelujk beslist worden.

Etappe 6 – Castelraimondo – Cepagatti (210 km)

Maandag zijn de renners een dag voor het einde al aan de Adriatische kust. De 210 kilometer lange rit naar Cepagatti gaat grotendeels langs de kustlijn. Het belangrijkste gedeelte van de route is vlak, waarna in de slotfase er tweemaal een lokale ronde moet worden afgelegd. De strijd om de etappe zal hoogstwaarschijnlijk in een massasprint worden beslist.

Wout Poels

Wout Poels

Vorig jaar soleerde Wout Poels in Castelraimondo naar een dubbelslag in de Tirreno-Adriatico. De 27-jarige Limburger uit Blitterswijck reed weg op de laatste beklimming van een zware heuvelrit en hield in de afdaling goed stand. Dankzij zijn zege werd hij bovendien de nieuwe leider in het klassement.

Etappe 7 – San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto (10 km ITT)

Traditioneel wordt de Tirreno afgesloten met een individuele tijdrit. Ook dit jaar is het startpodium opgesteld in San Benedetto del Tronto in de provincie Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Marche aan de Adriatische Zee. Vorig jaar was het de 33-jarige Fabian Cancellara uit het Zwitserse Wohlen in het kanton Aargau die de snelste tijd in de slottijdrit neerzette. Het is een vlak traject met weinig bochten.

Fabian Cancellara

Fabian Cancellara

Etappeschema Tirreno-Adriatico 2016

  • 09 maart  Etappe 1 – Lido di Camaiore – Lido di Camaiore (TTT 22,7 km)
  • 10 maart  Etappe 2 – Camaiore – Pomarance (207 km)
  • 11 maart  Etappe 3 – Castelnuovo Val di Cecina – Montalto di Castro (176 km)
  • 12 maart  Etappe 4 – Montalto di Castro – Foligno (216 km) 1
  • 03 maart  Etappe 5 – Foligno – Monte San Vicino (178 km)
  • 14 maart  Etappe 6 – Castelraimondo – Cepagatti (210 km)
  • 15 maart  Etappe 7 – San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto (10 km ITT)

tirreno adriatico

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: