Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2016   Leave a comment

Roeselare_-_Nationaal_Wielermuseum_1[2]

Roeselare

De allereerste van een heuse reeks kasseiklassiekers staat woensdag op het programma. Dan wordt de semiklassieker Dwars door Vlaanderen verreden de koers tussen Roeselare en Waregem met 201 kilometer en 11 slopende hellingen.

Ondanks de terreur dreiging gaat de wielerwedstrijd morgen voorlopig door. Dat heeft koersdirecteur Guy Delesie bevestigd. Een aantal renners zal echter niet aan de start staan omdat ze niet tijdig in België geraken of weigeren te starten. Flanders Classics laat weten dat de wedstrijd van morgen vooralsnog niet in het gedrang komt. Minister Jan Jambon kan nog wel beslissen om de wedstrijd alsnog af te gelasten.

In 2012 wist Niki Terpstra uit Assendelft de laatste Nederlandse zege te pakken in de klassieker. De 27-jarige Terpstra sprong op de Paterberg weg en kwam in Waregem solo over de meet na een vlucht van 30 kilometer.

Niki Terpstra

Het startsein van Dwars door Vlaanderen wordt traditioneel in Roeselare gegeven, waarna het peloton lange tijd over vlakke West-Vlaamse wegen gestuurd wordt. Na 92 kilometer krijgt het peloton met de Nieuwe Kwaremont de eerste van elf hellingen onder de wielen geschoven. Kort hierna volgen de combinaties Kattenberg – Holleweg en Haaghoek – Leberg.

Maar de échte finale barst traditioneel later open, op de Eikenberg en Taaienberg op 60 kilometer van de eindstreep. De heuvels liggen in het tweede gedeelte van de koers, waarbij de laatste heuvel de Nokereberg een 400 meter lange helling met kasseien met een gemiddelde stijging van 5,7% op ongeveer 8 kilometer van de streep ligt.

DSC_18221822 (2)

Ondanks de relatief korte afstand, kunnen met de lastige kasseihellingen zoals de Taaienberg en met een bekend tweeluik uit de Ronde van Vlaanderen de Oude Kwaremont en Paterberg in volle finale aan het nodige spektakel verwachten.

Wie hier kan overleven speelt een rol tot diep in de finale, want hierna zijn de zwaarste hellingen achter de rug. Toch zijn ook de Varent, Holstraat, Tiegemberg en Nokereberg enkele niet te onderschatten hindernissen op de wegen richting finishplaats Waregem

Veel wijzigingen ten opzichte van vorig jaar kent het parcours niet, maar opvallend is wel dat de hellingen die ertoe doen vier à vijf kilometer dichter bij de aankomst liggen. Dit zou het spektakel en de kansen voor aanvallers nog meer moeten vergroten.

Wel introduceerde de organisatie met het Vossenhol ook bekend als de Tiegemberg een nieuwe helling. Deze neemt de plaats in van de Hellestraat en is gelegen op 20 kilometer van de meet. Daarna rijden de renners via de Holstraat en de Nokereberg richting Waregem in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen.

Vorig jaar won Jelle Wallays de 70ste editie van Dwars door Vlaanderen. De 25-jarige Wallays uit Rodeselare in de provincie West-Vlaanderen van Topsport Vlaanderen-Baloise reed in de slotfase weg uit een kopgroep van vier man en kwam in Waregem als eerste over de streep. De 23-jarige Dylan van Baarle uit Voorburg in de provincie Zuid-Holland van Team Cannondale-Garmin werd knap derde, net achter de 23-jarige Edward Theuns uit Gent in de provincie Oost-Vlaanderen, die het succes voor Topsport Vlaanderen compleet maakte. Michal Kwiatkowski eindigde als vierde.

De prestatie van Wallays was extra knap omdat hij van de koplopers al het langste in de aanval was. Toen Kwiatkowski, Van Baarle en Theuns wegreden uit het peloton, wist hij zijn karretje aan te haken.

 

DSC_2035

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2016

Nieuwe Kwaremont – na 92 km Kattenberg – na 112 km Leberg – na 120 km Berendries – na 124 km Valkenberg – na 129 km Eikenberg – na 142 km Taaienberg – na 148 km Oude Kwaremont – na 166 km Paterberg – na 169 km Vossenhol – na 180 km Holstraat – na 184 km Nokereberg – na 192 km

Kasseistroken Dwars door Vlaanderen 2016

Holleweg – na 112 km (1500 m ) Haaghoek – na 117 km (1700 m) Varentraat – na 175 km (2000 m)

 

 

Posted 22 maart 2016 by toncarnas in Europe Tour

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: