Voorbeschouwing Gent – Wevelgem 2016   Leave a comment

ghent101[1]

Op zondag 27 maart staat de 78ste editie van Gent-Wevelgem op het programma. De WorldTour-koers bestaat sinds 1934 en biedt zowel kasseien als hellingen. Dit jaar telt de race 243 kilometer, terwijl de laatste helling, de Kemmelberg, op 35 kilometer van de streep wordt gerond.

Ronde van Belgie 09 008

Het moet wel erg vreemd lopen wil deze editie net zo buitengewoon worden als de 77e maar er is slecht weer op komst. Vorig jaar werden de renners letterlijk van hun fiets geblazen door ijskoude windstoten die met een kleine 100 km/uur vanaf de Noordzee over Vlaanderen raasden.

De windvlagen waren tijdens de koers zo hevig dat sommige renners letterlijk van de baan werden geblazen. De chaos werd die dag compleet toen een auto zich uit tegenovergestelde richting op het parcours begaf.

Ronde van Belgie 09 001

Traditioneel is de start in Deinze in de provincie Oost-Vlaanderen. Vervolgens koersen de renners in een lange en vlakke aanloop door het Vlaamse land. Na ruim 100 kilometer steken ze de grens over naar Frankrijk en 40 kilometer later krijgen ze de eerste heuvelzone voor de wielen geschoven. Om te beginnen de Katsberg, een beklimming van 500 meter tegen 9%. In ruim 30 kilometer, liggen er direct maar 4 op een rij, want 8 kilometer later zijn ook Mont Kokereel, Vert Mont en Mont Noir gerond.

 

Na 160 kilometer koers zijn de renners na een kort uitstapje in Frankrijk weer terug in België en daar wachten de Kemmelberg en Baneberg. Vervolgens maakt het peloton een lus via Mesen in de Westhoek, Ploegsteert en Nieuwkerke in de provincie West-Vlaanderen om vervolgens opnieuw de Baneberg en de Kemmelberg te beklimmen.

De tweede keer Kemmelberg op 34 kilometer van de meet rijden de renners in tegengestelde richting. Aan die kant van de zogenaamde West- Kemmelberg liggen steile secties die 23% aantikken. Het is de zwaarste helling van heel Vlaanderen, nog zwaarder dan bijvoorbeeld de Muur van Geraardsbergen. De koersorganisatie nam deze wijziging aan om klassieker specialisten meer kans te geven tegenover de sprinters. 

De laatste 35 kilometer van de voorjaarsklassieker voert over lange rechte wegen en eventuele vluchters vormen zo een perfect doelwit voor een achtervolgende groep. Althans, als ze niet door de mogelijke slechte weersomstandigheden aan het zicht worden onttrokken.

Vorig jaar schreef Luca Paolini een heroïsche editie van Gent-Wevelgem op zijn naam. De voorjaarsklassieker werd getekend door uitzonderlijk zware windvlagen en stortregens waarbij de 38-jarige Il Gerva een beslissende demarrage plaatste op 6 kilometer van de streep uit een kopgroep.

De Italiaanse renner uit Milaan van het Katusha Team was na 240 kilometer in de straten van Wevelgem de sterkste van een door barre weersomstandigheden uitgedund peloton en kwam solo over de streep. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) werd op ruime achterstand tweede, hij troefde E-3-winnaar Geraint Thomas (Sky) af in de sprint. Stijn Vandenbergh uit Oudenaarde eindigde als vierde.

Ronde van Belgie 2008 033

Posted 26 maart 2016 by toncarnas in WorldTour

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: