Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2016   Leave a comment

th1CGS6H9F_DSC3358

Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het programma met de ultieme apotheose van de Vlaamse Wielerweek. Op de Grote Markt in Brugge wordt de start gegeven van de 100ste editie en koerst de karavaan richting Torhout de hoofdstad van het Houtland. Sinds 2011 is Flanders Classics de organisator van Vlaanderen’s Mooiste.

 3 Daagse van de Panne - Koksijde 09 180

Na een koers van 255,9 kilometer met 18 hellingen en 19 kilometer aan kasseien, deels ook (steil) heuvelop, ligt voor de winnaar eeuwige roem te wachten in Oudenaarde.

Het parcours van de jubileum editie is grotendeels identiek als die van vorig jaar. Alleen het eerste deel van de wedstrijd kent een aantal kleine aanpassingen. Door wegwerkzaamheden rond de Molenberg werd het traditionele drieluik Ruiterstraat, Kerkgate en Holleweg gewijzigd. De kasseistrook van de Jagerij is in de plaats gekomen van de Holleweg om een monument als de Molenberg toch op te kunnen nemen in het routeboek. Bovendien is met de Tiegemberg de eerste helling van vorig jaar geschrapt.

De lange aanloop naar de heuvels van de Vlaamse Ardennen is ook aangepast. Vanuit Brugge gaan de renners langs de geboorteplaatsen van enkele ‘helden van de Ronde’ als Briek Schotte en Roger Decock (de oudste nog levende winnaar van De Ronde) om hen een eerbetoon te brengen.

 E3 Prijs Harelbeke 09 054

Na 103 kilometer als de kasseistrook van de Oude Kwaremont zich aandient begint de koers pas echt. Deze beklimming is sinds de hertekening van het parcours in 2012 de belangrijkste hindernis en moet in totaal driemaal overbrugd worden. De eerste 600 meter van de Oude Kwaremont gaan over een geasfalteerde, maar smalle weg, waarbij het zaak is om goed van voren te zitten, en daarna volgen 1800 meter aan kasseien. Halverwege de beklimming bereiken de renners het zwaarste gedeelte met stijgingspercentages tot 11%. Het laatste stuk  richting de provinciale autoweg is aanzienlijk vlakker.

Negen hellingen later volgt een tweede passage, waarna de wedstrijd in de richting van de Paterberg (0,7 km aan 12%, Max 20%) voert. Deze klim is weliswaar vrij kort, maar met erg steile secties.

Veel tijd om te herstellen krijgen de renners daarna niet, want 6 kilometer later krijgen de heuvelspecialisten de Koppenberg voorgeschoteld. Deze klim luidt het uur van de waarheid in. De ‘Bult van Melden’ is ongeveer even steil als de Paterberg, maar bijna twee keer zo lang en daarom erg lastig. Op de steilste sectie van deze helling wordt een stijgingspercentage van 22% aangetikt

DSC_2063

Meerbeke - Belgie - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - 93 ste Ronde van Vlaanderen - sfeer illustratie - verkenning parkoers - kasseien - cobblestones landschap - hellingen - kasseiwegen - panorama - routeborden - Koppenberg - Oudenaarde - kasseien - cobblestones - hoogste punt - foto Cor Vos ©2009Na deze lastige helling volgt niet aansluitend de finalelus van de voorbije twee edities, maar staan er nog enkele andere interessante heuvels op het programma.  Achtereenvolgens krijgen de renners de Steenbeekdries, Taaienberg en Kruisberg te verwerken, waarna de laatste beklimmingen van de Oude Kwaremont (op 16,7 kilometer van de meet) en Paterberg (op 13,2 kilometer)voor de wielen. Er zal op de laatste hellingen een serieuze schifting in de koers plaatsvinden en de verschillen zullen behoorlijk groot zijn.

DSC_8949

Niki Terpstra

Vorig jaar won de 27-jarige Alexander Kristoff op indrukwekkende wijze de Ronde van Vlaanderen. De Noorse topfavoriet van het Katusha Team klopte na 264 kilometer zijn medevluchter Niki Terpstra in de sprint in de straten van Oudenaarde.

De Noord-Hollander Terpstra (EQS) bekroonde een bijzonder sterke koers met plaats twee, Greg van Avermaet (BMC) werd derde.

E3 Prijs Harelbeke 09 031

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: