Voorbeschouwing Ronde van het Baskenland 2016   Leave a comment

baskisch-land-met-zijn-eigen-vlag-19480557

Maandag 4 april staat de volgende rittenkoers in de World Tour op het programma. In navolging van de Volta Ciclista a Catalunya gaat er in de noordelijke regio van Spanje de 56ste editie van La Vuelta Ciclista al País Vasco van start. Als tegenhanger van de kasseienklassiekers zullen hier voornamelijk de specialisten voor de heuvelklassiekers aan de start verschijnen.

De meerdaagse wedstrijd aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeën start in Etxebarria en finisht op zaterdag 9 april met een individuele tijdrit in Eibar. De slottijdrit voert langs het fameuze Santuario de Arrate in de bergen boven Eibar.

In 2014 soleerde Wout Poels in Eibar naar ritwinst in de koninginnenrit van het Baskenland. Poels schreef de vierde etappe op zijn naam. De 26-jarige Limburger ontsnapte op de slotklim uit de voorste groep en kwam solo over de streep. De rit ging over ruim 150 kilometer, van Vitoria-Gasteiz naar Eibar.

WOUT POELS

WOUT POELS

Het parcours van de zware rittenkoers in Baskenland lijkt op maat gemaakt voor klimmers en puncheurs die zich voorbereiden op de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De etappes zijn niet te lang en heuvelachtig. Vlakke ritten bestaan er eigenlijk niet in dit autonome gedeelte van Spanje.

De Vuelta Ciclista al Pais Vasco is één van de oudste koersen op de wielerkalender, ouder dan bijvoorbeeld de Vuelta a España.

4f3e001fe84bd99b7b083f3dad462972o

Parcours:

  • Maandag 4 april, eerste etappe: Etxebarria – Markina-Xemein (144 kilometer)

etapa-1-575x323

De klassementsrenners kunnen in de openingsetappe direct al aan de bak. Tussen Etxebarria en Markina-Xemein liggen er 8 gecategoriseerde beklimmingen op het peloton te wachten. De laatste 6 liggen in de laatste 80 kilometer van de etappe. Ondanks dat de stijgingspercentages niet bepaald hoog zijn, maar daarom niet minder steil, kan de koers wel hard gemaakt worden. Een groep die vroeg in de aanval gaat is bijvoorbeeld niet volledig kansloos. Maar het meest waarschijnlijk is dat een uitgedund peloton naar de voet van de 2 heuveltjes in de slotfase rijdt. Vooral de Alto del Ixua (eerste categorie) en Alto del Aiastia (tweede categorie) op 26 en 8 kilometer voor de meet zullen voor een schifting zorgen.

  • Dinsdag 5 april, tweede etappe: Markina-Xemein – Amurrio-Baranbio (174,3 km)

etapa-2-575x323

De tweede rit vertrekt uit Markina-Xemein en is 30 kilometer langer, maar telt minder beklimmingen dan de openingsrit. Het parcours is geen meter vlak, maar de uitschieters zitten na 45, 56 en 127 kilometer met de beklimmingen van de Untzella, Krutzeta en Mendeika.

Het venijn van deze etappe zit echter in de staart. De slotklim is namelijk op de Amurrio-Baranbio, die leidt naar de Garrastatxu-kapel. Dit is een Muur van de tweede categorie en ligt in het Nationaal Park de Gorbea. De beklimming is slechts 2,8 kilometer lang, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,7% en de steilste sectie tikt de 20% aan. De streep is getrokken bij Ermita de Garrastatxu en de benodigdheden voor een dergelijke finish zijn explosiviteit, klimkuiten en pure kracht.

  • Woensdag 6 april, derde etappe: Vitoria-Gasteiz – Lesaka (193,5 km

etapa-3-575x323

De 3e etappe vertrekt uit Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van het Baskenland naar Lesaka, een dorpje aan de Golf van Biskaje. De aankomstplaats ligt in Navarra, een kilometer of 10 van de Frans –Baskische grens.

De Ronde van het Baskenland finishte de afgelopen 4 jaar in Vitoria-Gasteiz. Vorig jaar vertrok de Vuelta a España er voor een rit naar Fuente del Chivo met ritwinst voor Alessandro De Marchi.

De afstand van de rit is 193,5 kilometer en telt 5 beklimmingen vermeld in het routeboek. De laatste top wordt gerond op 9 kilometer van de meet. Het is een rit voor aanvallers of sterke sprinters. De kans is groot dat de kanshebbers voor het klassement zich koest houden, want de rit is niet zwaar genoeg om verschillen te maken.

De renners koersen de eerste helft over heuvelachtig terrein, daarna volgen kort op elkaar de beklimmingen naar de Uitzi en de Usategieta.Na een lange afdaling zit het venijn in de staart. In de finale krijgen de renners de Aritxulegi, Agiña en Alto de la Piedad voor de wielen. De finish ligt 9,1 kilometer na het ronden van de laatste top.

  • Donderdag 7 april, vierde etappe: Lesaka – Orio (165 km)

etapa-4-575x323

Rit 4 vertrekt uit Lesaka en het zwaartepunt van de rit ligt op de steile flanken rondom het plaatsje Aia met de Muro de Aia.

Vanuit de start zet het peloton koers naar Alto de Jaizkibel (455 m), de bekende scherprechter uit de Clasicá San Sebastián. In de finale speelt voornamelijk de klim naar Aia een belangrijke rol, die in totaal 3 keer bedwongen moet worden.

Bij de eerste passage gaan de renners langs de gemakkelijke kant van de Alto de Aia omhoog, de tweede keer via de steilste kant, om daarna de makkelijke versie te volbrengen. De top van de klim ligt op 340 meter, de lengte van de klim bedraagt 4,45 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 % om vlak voor de top een piek van 25 % aan te tikken. Het aantal hoogtemeters wat overbrugd moet worden is 316 meter. Na de top van de laatste passage van de Aia is het nog 14 kilometer naar de streep. 

  • Vrijdag 8 april, vijfde etappe: Orio – Arrate (159 km)

etapa-5-575x323

Op de voorlaatste dag staat de koninginnenrit met 8 beklimmingen op het programma. De aankomst is bij het Santuario de la Virgen de Arrate na een bergetappe van 159 kilometer. Liefst 6 van de 8 bergen zijn van de 2e categorie. De Alto del Usartza is van de 1e categorie. De beklimming naar de top is op 2 kilometer van de streep in Arrate (Eibar). De steile Usartza (5,4 km lang aan 8,2% stijgingspercentage) belooft spektakel, waarbij de verschillen waarschijnlijk hoog zullen oplopen.

Het wordt waarschijnlijk een groep die vroeg in de aanval gaat en een voldoende voorsprong uitbouwt. Het zou ook zo maar eens een verrassende dag voor renners met de lange adem en een explosieve eindsprint kunnen worden.

  • Zaterdag 9 april, zesde etappe: Eibar – Eibar (18 km – ITT)

etapa-6-575x323

Op de slotdag wordt de Ronde van het Baskenland net als vorig jaar beslist in een individuele tijdrit. De etappe met start en finish in Eibar is 16,5 kilometer lang.

Al snel na de start beginnen de renners aan de beklimming naar Santuario de Arrate, De eerste 800 meter gaan eerst nog in een licht dalende lijn en daarna gaat het over een afstand van 5,5 kilometer tegen 8,5% omhoog naar de top op 580 meter. Na 12 kilometer te hebben afgelegd volgen de laatste vlakke kilometers naar de streep.

Vorig jaar schreef Tom Dumoulin de afsluitende tijdrit van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco op zijn naam. De 24-jarige Nederlandse kampioen tijdrijden uit Maastricht van Giant-Alpecin was over 18,3 kilometer met aankomst op de Alto de Aia 4 seconden sneller dan Joaquim Rodriguez (KAT) en 5 seconden op Ion Izagirre (MOV).

3248677506_1_17_8WhAfaO3

De 35-jarige Catalaan uit Barcelona van het Katusha Team werd wel de eindwinnaar van de 55e editie van de zesdaagse rittenkoers uit de WorldTour. Purito nam de leiderstrui op de slotdag over van de Colombiaan Sergio Luis Henao.

Vuelta_Al_Pais_VascoLogoF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: