GIRO D ’ITALIA 2016 – PARCOURS RIT 5 PRAIA A MARE – BENEVENTO 233 KM   Leave a comment

Praia a Mare

Praia a Mare

De Girokaravaan trekt in de vijfde en de één na langste etappe van de kustplaats Praia a Mare in de regio Calabrië in noordelijke richting landinwaarts naar Benevento, een stad in de Zuid-Italiaanse regio Campanië.

De stad ligt ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Napels. Bij de stad vloeien de rivieren Sabato en Calore in elkaar. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Benevento

Benevento

Gedurende de Romeinse tijd heette de stad Beneventum. Uit deze periode dateren de 15 meter hoge Boog van Trajanus en het Romeinse theater, die nog steeds in de stad te bewonderen zijn.

T05_Benevento_alt_mediagallery-page

Het parcours is heuvelachtig en vanaf de start gaat het direct omhoog en moet er geklommen worden. Vanuit de regio Calabria rijdt het peloton via de regio Basilicata na 35 kilometer de regio Campania binnen. Net in Campania ligt de enige klim die meetelt voor het bergklassement. Het is het hoogste punt van de dag de Fortino van de derde categorie met een top van 783 meter.

Vervolgens koersen de renners langs het nationaal park van Cilentino een slordige 50 kilometer lang over een hoogvlakte en koersen vervolgens over een glooiend terrein. Net voor Avelino buigt het parcours af naar de finishplaats Benevento.

In de Giro 2015 vertrok het peloton in de 9e etappe van Benevento naar San Giorgio del Sannio. Tom-Jelte Slagter viel aan op de slotklim en lange tijd leek de Pocket Rocket uit Slochteren op weg naar de ritzege. Slagter reed in de afdaling van de Colle Molella weg. De 25-jarige Groninger van pakte snel een mooie voorsprong op de rest en leek op weg naar de ritzege. Op de laatste klim van de dag, de Passo Serra van tweede categorie, kwam hij zichzelf echter lelijk tegen. Op de top had de 37-jarige Paolo Tiralongo uit Avola in de provincie Syracuse de achterstand verkleind tot 7 seconden. Tiralongo achterhaalde Slagter en liet hem met nog 4 kilometer te gaan achter en pakte de ritzege.

Terwijl de Groninger naar achteren wegzakte, reed Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo weg bij de achtervolgers. De Noord-Brabander uit Nuenen finishte in San Giorgio Del Sannio na ongeveer 30 seconden achter de Italiaanse ritwinnaar als tweede.

etappe-5-route

De etappe biedt een decor dat uitnodigt tot een spannende finale op de keien van het Piazza Castello eindigend in een massasprint in Benevento.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: