GIRO D ’ITALIA 2016 – PARCOURS RIT 8 FOLIGNO – AREZZO – 186 KM   Leave a comment

Fokigno 3

Vanuit de regio Umbria trekt de Giro naar de regio Toscane met als bestemming Arezzo.

De aankomstplaats ligt 80 kilometer ten zuidoosten van Firenze aan de belangrijke autostrada A1 en vormt een belangrijke schakel in de spoorwegverbinding tussen Noord-Italië en Rome de hoofdstad van Italië.

Arezzo

Arezzo

Arezzo is bekend om de steile aankomst uit de Tirreno-Adriatico. De finish ligt in het middeleeuwse centrum met een spectaculaire finale met een omhooglopende slotkilometer in Arezzo.

Vanuit het vertrek in Foligno gaan de renners eerst door heuvelstad Spello, daarna trekt de Giro noordwestwaarts naar Assisi. Via Umbertide rijden de renners na 100 kilometer over de 865 meter hoge bergpas de Valico delle Rassinata.

De klim begint op 341 meter en reikt in 10,8 kilometer tot 865 meter boven zeeniveau. Ongeveer net zoveel hoogtemeters dus, maar uitgesmeerd over langere flanken, goed voor 4,8% gemiddeld.

Vanuit Arezzo worden er nog twee extra lussen gemaakt, één in westelijke richting en een tweede oostwaarts met de klim naar Alpe di Poti van de 2e categorie. Het is de belangrijkste scherprechter van de dag.

Arezzo (2)

Deze klim is nooit eerder in het routeschema opgenomen. De laatste 6 kilometer gaat de weg over onverharde grind- en zandpaden(strada sterrato ‘witte wegen’) in het Toscaanse heuvellandschap en dat kan spectaculaire beelden opleveren zeker bij slechte weersomstandigheden.

In de 8,5 kilometer lange klim stijgt het peloton van 272 naar 827 meter en kent een gemiddelde stijgingsgraad van 6,5%. De afdaling wordt onderbroken door een kort tussenklimmetje en daarna gaat het in een dalende lijn richting  de arrivo.

De renner die als eerste bovenkomt in de slotklim, maakt een grote kans op een fraaie ritzege, want er rest alleen nog maar een snelle afdaling terug naar het centrum van Arezzo.

giro-ditalia-2016-presentazione-percorso

 

Posted 13 mei 2016 by toncarnas in Ronde van Italie, WorldTour

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: