GIRO D ’ITALIA 2016 – PARCOURS RIT 13 PALMANOVA – CIVIDALE DEL FRIULI 161 KM   Leave a comment

Palmanova

Palmanova

De 13e etappe voert het peloton van Palmanova naar Cividale de Friuli dwars door de regio Friuli-Venezia Giulia in het noordoosten van Italië. De finishplaats ligt 10 kilometer ten oosten van Udine nabij de grens met Slovenië. De etappe is het begin van een loodzwaar weekend in de Giro.

Vandaag moeten de renners 4 pittige bergpassen bedwingen en de meet ligt 13 kilometer na passage van de slotklim in Cividale Del Friuli. 

Cividale del Friuli

Hoewel de beklimmingen niet lang zijn, nodigen zij wel uit om aan te vallen, want de stijgingspercentages liggen in de laatste 5 kilometer van de Valle en in de laatste 7 kilometers van de Cima Porzus ruim boven de 8% en in steilere secties oplopend tot 16%.

De etappe is feitelijk in te delen met twee lussen met elk twee beklimmingen. Na de eerste doorkomst in Cividale Del Friuli volgt er eerst een noordoostelijke lus langs de grens met Slovenië en daarna een noordwestelijke lus. De derde en de vierde klim liggen in de laatste 40 kilometer.

 T13_Cividale_alt_mediagallery-page

Vanuit de start in het oude vestingstadje Palmanova voert de weg gelijkmatig omhoog. Na 16 kilometer is de passage van de eerste heuvel bij de doortocht langs de Abbazia di Rozasso.

Na 57 kilometer volgt de klim  van de eerste categorie naar de Montemaggiore (Matajur) op een hoogte van 985 meter niet ver van de grens met Slovenië. Om er te komen gaat de weg 8,6 kilometer lang met 9% omhoog. Na passage van de top gaat het over 14 kilometer in een dalende lijn. De afdaling wordt halverwege onderbroken door een klimmetje van 2 kilometer.

Eenmaal in het dal gaat het in een onregelmatige klim direct omhoog naar een hoogte van 863 meter. De lengte van de klim naar Crai van de tweede categorie  is 9 kilometer lang met een stijgingspercentage van 4,8%. De klim is geschikt terrein voor aanvallers om een kopgroep te formeren en de koers hard te maken.

Na de afdaling volgt er een vlakke sectie van ongeveer 30 kilometer, waarin de aankomstplaats voor het eerst wordt doorkruist waarna de tweede lus volgt.

Met daarin de Cima Porzus van de eerste categorie op een hoogte van 910 meter. De lengte van de klim is 8,3 kilometer lang en gaat gemiddeld met 8,2% omhoog. Na een afdaling van 10 kilometer is het direct weer klimmen geblazen. De slotklim van de tweede categorie naar Valle (694 meter) doet 6 kilometer tegen 8,2%.

Vervolgens brengt de afdaling de renners naar Campeglio en de streep ligt weer 6 vlakke kilometers verderop in Cividale del Friuli. Het is niet ondenkbaar dat het peloton de winst overlaat aan voor het klassement ongevaarlijke avonturiers.

 

etappe-13-route

 

Posted 19 mei 2016 by toncarnas in Ronde van Italie, WorldTour

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: