GIRO D ’ITALIA 2016 – PARCOURS RIT 15 CASTELROTTO – ALPE DI SIUSI (KLIMTIJDRIT)   Leave a comment

Alpe siusi

Alpe Di Siusi

In Castelrotto in de tweetalige noordelijke regio Trentino-Alto Adige staat het startpodium opgesteld van een individuele klimtijdrit in het skigebied van Alpe di Siusi. Het parcours van de 15e etappe over 10,8 kilometer speelt zich af op de hellingen van de Seiser Alm van de eerste categorie in de Dolomieten.

De Seiser Alm (Alpe di Siusi) heeft de meest uitgestrekte Alpenweide van Europa en ligt ten noorden van Bolzano in het noorden van Italië. De bergweide heeft een oppervlakte van 57 km² en ligt op een hoogte van 1.680 meter tot 2.350 meter boven zeeniveau. Samen met de berg Schlern maakt het deel uit van het natuurpark Schlern-Rosengarten.

Castelrotto

Castelrotto

Startpunt is Castelrotto waar de Giro in het verleden al eerder is gepasseerd maar de gemeente was nog nooit eerder etappeplaats. In een cruciale fase van de Giro krijgen de klassementsmannen na de zware bergrit van gisteren weinig tijd om tot rust te komen.

De renners beginnen niet direct aan de beklimming, maar moeten eerst 1,8 kilometer aan vals plat afleggen. Vervolgens blijft de weg tot op twee kilometer van de meet onafgebroken stijgen met een gemiddeld hellingspercentage van 8,4%. In de laatste kilometers loopt het stijgingspercentage nog stevig op en wordt de 11% aangetikt. In totaal moeten er 752 hoogtemeters overbrugd worden.

  • In de Giro 2009 sloeg Denis Menchov, kopman van Rabobank, een gouden dubbelslag door in de individuele tijdrit van Sestri-Levante naar Riomaggiore naast de ritzege ook de Maglia Rosa op de Alpe di Siusi te pakken. Het was de tweede ritzege voor de Adelaar van Orel in deze Giro.

Bij de passage van het eerste meetpunt na 4,35 kilometer in Rotatoria krijgen we een eerste indicatie hoe de renners ervoor staan.  Als het klassement nog niet na de monsterrit naar Corvara (Alta Badiadefinitief gemaakt is, dan zorgt de klimtijdrit naar Alpe di Siusi/Seiser Alm daar wel voor.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: