IRO D ’ITALIA 2016 – PARCOURS RIT 19 PINEROLO – RISOUL (FR.) 161 KM   Leave a comment

Pinerolo

Pinerolo

Vandaag maakt het peloton zich op voor een zware bergetappe met daarin slechts 2 beklimmingen en doet de Giro-karavaan Frankrijk aan. Het peloton moet over de hoogste bergtop van deze Ronde, die sinds 1965 de Cima Coppi wordt genoemd. Een rit voor de klimmers naar de 2.744 meter hoge Colle dell’Angelo. Na het ronden van de top volgt de afdaling naar de voet van de slotklim naar Risoul.

De vertrekplaats Pinerolo in de regio Piëmonte ligt op ongeveer 50 km van Turijn aan de rand van de Valle del Chisone. Het is een moderne stad en een belangrijk commercieel en industrieel centrum. Pinerolo is een van de locaties buiten Turijn  waar de Olympische Winterspelen 2006 plaatsvonden.

Risoul

Risoul

Het klassement wordt in de zware bergrit in een beslissende plooi gelegd op weg naar het ski-resort Risoul in het departement Hautes-Alpes regio Provence-Alpes-Côte d’Azur Het is de laatste kans voor de klassementsrenners om hun positie te verbeteren.

vlagitalie vlag-Frankrijk

Voordat de renners gaan klimmen om via de Colle dell’Angelo Frankrijk binnen te rijden, gaan ze vanuit startplaats Pinerolo 30 kilometer over vlakke wegen. Vanaf Saluzzo gaat de weg omhoog en passeren de renners eerst Bagnolo Piëmonte op weg naar de Colle dell’Angelo van de buitencategorie, op de grens tussen Italië en Frankrijk.

T15_MadonnaDC_2_alt

De echte klim naar de Colle dell’Angelo in de Cottische Alpen begint al na 50 kilometer omhoog te lopen. Van lastig glooiende stroken tot steeds steilere secties totdat eindelijk de voet van de Colle dell’Angelo wordt bereikt. Dan wordt het echt zwaar met een gemiddelde stijging die constant rond de 10% schommelt. De lengte van de beklimming is 22,4 kilometer en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 %. Het aantal hoogtemeters wat overbrugd moet worden is 1.464 meter. Daarna gaat het in een dalende lijn.

Na de afdaling wacht de slotklim van de Montée de Risoul. Het skioord ligt op een hoogte van 1.855 meter tegen de grens met Italië en wordt bereikt na 12,6 kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 6,9 % en het aantal te overbruggen hoogtemeters bedraagt 878 meter. In de laatste honderden meters is er nog een gedeelte met een stijgingspercentage van 8,5 %.

Colle dell'Agnello

Colle dell’Agnello

  • De Colle dell’Agnello is na de Col de l’ Iseran en de Passo di Stelvio de hoogste bergpas van Europa, het is wel de vraag of de top zo vroeg in het jaar al bedwongen kan worden. In 2013 werd de etappe over de Stelvio op het laatste moment geannuleerd wegens zware sneeuwval en in 2014 vond die plaats in ijzige omstandigheden.

Door de lange aanloop naar het hooggebergte zullen de avonturiers gebrand zijn om de ritzege te pakken.

etappe-19-route

 

.

.

Posted 26 mei 2016 by toncarnas in Ronde van Italie, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: