Giro d ’Italia 2016 – Parcours rit 21 Cuneo – Turijn 150 km   Leave a comment

Turijn

Na drie enerverende weken na het vertrek uit Nederland bereiken de renners vandaag Turijn de eindplaats van de 99ste Giro d ‘Italië. Na Milaan is het de grootste stad van Noord-Italië. De stad ligt ten zuidwesten van Milaan en ten noordwesten van Savona en is de hoofdstad van de provincie Turijn en van de regio Piëmonte.

De stad wordt langs de west- en noordkant begrensd door de Alpen, langs de zuidkant door de heuvels van Monferrato. Vier rivieren stromen door de stad: de Po, de Dora Riparia, de Stura di Lanzo en de Sangone.

Cuneo

Cuneo

Vertrekplaats Cuneo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt in het zuiden van de regio Piëmonte. Cuneo is een van de grootste Italiaanse provincies. De westzijde van de provincie wordt geheel in beslag genomen door de Zuid-Alpen die de grens met Frankrijk vormen.

Het is een vlakke etappe en het slotcircuit in Turijn telt 8 rondjes van 8,2 kilometer en loopt deels aan de westzijde van de rivier de Po, maar begint en eindigt aan de oostoever ervan.

De renners rijden eerst door de stadswijk Boro Po met een korte klim van 7%. Na de oversteek van de Po over de Isabella-brug komen de renners bij het Valentino-park met zijn uitzonderlijke flora en het Valentino-kasteel. Na weer een oversteek van de Po, dit keer via de beroemde Umberto-I-brug finish de Giro op de corso Moncalieri.

etappe-21-route

Vorig jaar troefde Iljo Keijsse het peloton in laatste etappe imposant de loef af. In de straten van Milaan zorgde hij zo voor de derde Belgische ritzege in de Giro 2015. Overigens was die rit begonnen in de plaats waar nu de streep van de Giro is getrokken Turijn.

In 1982 eindigde de Giro voor het laatst in Turijn. Destijds ging het om een 42 kilometer lange tijdrit die gewonnen werd door Bernard Hinault. Het was dubbel feest voor de Fransman, want hij won ook het eindklassement.

 

 

 

Posted 28 mei 2016 by toncarnas in Ronde van Italie, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: