Voorbeschouwing Tour de Suisse 2016   Leave a comment

SRB016

Ieder jaar strijdt de Tour de Suisse en het Critérium du Dauphiné weer met elkaar om een sterrenensemble aan de start te krijgen dat zich voorbereidt op de Tour de France. De 80ste editie van de Ronde vermeldt drie aankomsten bergop, waarvan één aankomst op de Rettenbachferner (Rettenbachgletsjer) in de Ötztaler Alpen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Hoge witte bergtoppen die scherp afsteken tegen een stralend blauwe lucht, kabbelende bergbeekjes, groene almen, klinkende koebellen, dansende boerenmeiden en dampende kaasfondues. Ja, qua sfeer en omgeving is de Tour de Suisse, misschien wel de mooiste rittenkoers op de wielerkalender.

De negendaagse ronde start op zaterdag 11 juni in Baar in het kanton Zug met een proloog en eindigt op zondag 19 juni met een finish in wintersportoord Davos Klosters.

Zaterdag 11 juni: Etappe 1, Baar – Baar 6,4 km (ITT)

15_2016_1

De ronde begint in Baar in het kanton Zug met een proloog. Er moet 6,4 kilometer tegen de klok worden gereden, over een golvend parcours. Vorig jaar schreef Tom Dumoulin in het nabijgelegen Risch Rotkreuz de korte individuele tijdrit op zijn naam, om vervolgens vier dagen de leiderstrui te dragen. De Limburger uit Maastricht is er dit jaar niet bij.

Zondag 12 juni: Etappe 2, Baar- Baar (187,6 km)

15_2016_2

Ook de tweede etappe speelt zich af in Baar. Er moet vier keer een lokaal parcours worden afgelegd, met daarin telkens een klimmetje van de tweede categorie. Na 47,6 kilometer is de eerste doorkomst in Baar.Na de start gaat het in een stijgende lijn naar Allenwinden. De eerste 3,6 kilometer lopen op met 6%, waarna de weg nog 6,5 kilometer opwaarts golvend doorgaat, nu met een gemiddelde stijging van 1,7%.In totaal zijn er vier passages, alleen gaan die niet allemaal over de finishlijn. Wel zit het genoemde klimmetje telkens op identieke wijze in het traject. Na de laatste afdaling is het nog 11,8 kilometer tot aan de meet.

Maandag 13 juni, Etappe 3: Grosswangen – Rheinfelden (192,6 km)

15_2016_3

De derde etappe telt in totaal zes gecategoriseerde beklimmingen. De heuvels zijn allemaal van de derde categorie. De laatste 10 kilometer van de rit zijn vlak. De kans is dan ook groot dat het in de straten van het aan de Duitse grens gelegen Rheinfelden uitdraait op een massasprint. Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en seconden te pakken zijn.

Dinsdag 14 juni, Etappe 4: Rheinfelden – Champagne (193 km)

15_2016_4

De laatste kans voor de sprinters komt al op de vierde dag. De etappe met finish in Champagne in het kanton Vaud gaat over grotendeels vlak terrein. Op tien kilometer van de streep ligt weliswaar nog een klimmetje de Breithöhe (845 meter)van derde categorie. De rest van de rit golft tussen de 400 en 460 meter boven zeeniveau

Woensdag 15 juni, Etappe 5: Brig/Glis – Carì (126,4 km)

15_2016_5

Na de start in Brig volgt de karavaan de rivier de Rotten richting de Rhônegletsjer. Na de Furkapass (18 km aan 5.3%) en de Gotthardpass (8.5 km aan 5.9%) volgt de slotklim naar skioord Carì. De streep is getrokken na een beklimming van 11,2 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%.

Donderdag 16 juni, Etappe 6: Weese – Amden (162,8 km)

15_2016_6

Na de start in Weesen wordt er in noordwestelijke richting gekoerst. Na een niet al te steile klim naar de Odersee gaat het eerst richting de oostelijke oever van het Meer van Luzern om vervolgens aan de klim naar een hoogte van 1.952 meter van de Klausenpass te beginnen. Pas na 26 kilometer klimmen (gemiddelde stijgingspercentage van 5,6%) wordt de top bereikt. Vervolgens gaat het in een lange afdaling naar de voet van de slotklim van 9,5 kilometer met een stijgingspercentage van 9,3% naar het skistation Amden.

Vrijdag 17 juni, Etappe 7: Arbon – Sölden (224,3 km)

15_2016_7

De vrijdagetappe is de koninginnenrit in de Tour de Suisse. Net als vorig jaar is de streep getrokken op de Rettenbachferner.

Soelden_Tirol_1

Sölden

Vanaf Sölden is de Rettenbachferner 12.100 km lang. Over deze afstand wordt er 1298 hoogtemeters overbrugd. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 10.7 %. De maximale hellingsgraad is 16,5 %. Voordat de slotklim wordt bereikt, moet overigens ook nog de Hochtannbergpass worden bedwongen.

zwitsersevlag Vlag-Oostenrijk

Zaterdag 18 juni, Etappe 8: Davos – Davos (16,8 km)

15_2016_8

Er moet een 17 kilometer in de individuele tijdrit worden gereden over een golvend parcours. Met een 2,8 kilometer lang klimmetje (gemiddeld 5.1%) als lastig obstakel. In de laatste 2,2 kilometers gaat het bergaf.

Zondag 19 juni, Etappe 9: Davos – Davos (117,7 km)

15_2016_9

De slotetappe van de Tour de Suisse is een bergetappe met start en finish in Davos. Direct na de start gaat het in een dalende lijn tot aan Alvanen Bad. Dan gaat het in een stijgende lijn naar de Albula bergpas. De klim start in Bergün en gaat het in 13,8 kilometer met 6,9% omhoog, waarbij de steilste stroken 12% aantikken. Op de top zijn de renners op 2.315 meter hoogte. Vervolgens gaat het in een lange afdaling.De eerste 10 kilometer zijn steil. Daarna gaat het vals plat dalend verder tot aan de voet van de slotklim, die na een kleine 90 kilometer wordt bereikt.

De klim naar de Flüela-pas is 13 kilometer lang tegen 7,4 %. Met de top op 2.383 meter is het de op vier na hoogste pas van Zwitserland. Na de afdaling van 12 kilometer zijn de laatste 5,5 kilometer vlak tot licht dalend.

De klassementsrijders moeten vandaag alert blijven, want met twee beklimmingen van de buitencategorie kan het eindklassement nog aardig door elkaar worden geschud.

 

Oetztal

Posted 10 juni 2016 by toncarnas in WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: