02-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 01: Mont Saint-Michel – Utah Beach, 188 km   Leave a comment

Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel

De 103ste editie van de Tour de France start met Le Grand Départ aan de voet van de Mont-Saint-Michel in het departement Manch regio Basse-Normandie. Het is een klein rotsachtig schiereiland gelegen aan de monding van de Couesnon.

Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. Het schiereiland is de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. In 1979 werd de Mont Saint-Michel met de middeleeuwse Benedictijner abdij met de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO.

De vertrekplaats staat sinds december 2014 via een voetgangersbrug in verbinding met het vasteland. Daarvoor leidde een weg over een dijk naar het eiland en deze verbinding werd aangelegd in 1979. De eerste meters van de Tour 2016 leggen de renners af op de voetgangersbrug, die 760 meter lang en 11 meter breed is.

TDF16_PROFIL-ETAPE_01

Het parcours van de sprintersetappe met als bonus naast de ritzege de eerste gele trui is glooiend aan de winderige Normandische kust. Het peloton zet in noordoostelijke richting koers richting de meet in Utah Beach – Sainte-Marie-du-Mont. Dit was tijdens D-Day 1944 de meest westelijke landingsplaats van de geallieerden in Normandië.

Utah Beach

Utah Beach

Utah Beach is gelegen tussen Pouppeville en La Madeleine, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Het strand was toegewezen aan de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie onder leiding van brigadegeneraal Theodore Rooseveldt jr, zoon van oud-president Theodore Rooseveldt. Utah Beach ligt op 6 kilometer van het plaatsje Sainte-Marie-du-Mont.

Tony Martin

Tony Martin

In de Tour 2013 schreef Tony Martin de eerste individuele tijdrit op zijn naam. De 27-jarige Duitse tijdritspecialist uit Cottbus in de deelstaat Brandenburg van Omega Pharma-Quick-Step maakte zijn favorietenrol meer dan waar in de 33 kilometer lange rit van Avranches naar Mont-Saint-Michel.

De regerende wereldkampioen tijdrijden zette een tijd neer van 36.29 minuten. Der Panzerwagen was al op de eerste dag van de Tour gevallen met tal van blessures tot gevolg. Het weerhield hem er niet van alle concurrenten ruim achter zich te houden.

tdf-2016

 

 

 

 

Posted 1 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: