06-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 05: Limoges – Le Lioran 216 km   Leave a comment

Limoges 2

Limoges

De 5e etappe vertrekt uit Limoges om 216 kilometer verder te finishen in het skiresort Le Lioran. Limoges heeft een rijke Tourgeschiedenis en negen keer eerder startte een etappe vanaf deze locatie.

Le Lioran

Le Lioran

Het skistation Le Lioran ligt in het hart van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Het ligt aan de voet van één van de hoogste vulkanen van de Auvergne. Dit jaar is het voor de tweede keer in de geschiedenis van de Tour finishplaats.

Het is de eerste bergetappe van deze Tour en iedere renner zal proberen vooraan te gaan zitten, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ondanks dat de stijgingspercentages niet hoog zijn, kan de koers vandaag wel hard gemaakt worden. Een groep die vroeg in de aanval gaat is bijvoorbeeld niet volledig kansloos. Er bestaat een goede kans dat een baroudeur Le Maillot Jaune verovert.

De bergrit voert de renners in de finale over 3 bergen van de 2e categorie in het westelijk gedeelte van het Centraal Massief, de Pas de Pey, Col du Perthus en de Col de Font de Cère. Het is een aankomst bergop, want ook tijdens de laatste paar honderd meter op Le Lioran gaat het weer in een stijgende lijn. Het is een étape piégeuse een rit waar hinderlagen op de loer liggen. De renners zullen te allen tijde scherp en alert moeten blijven in deze omgeving.

TDF16_PROFIL-ETAPE_05

Een lange aanloop met geen grote hindernissen voert het peloton in 180 kilometer richting het Centraal Massief. Het betere klimwerk begint na 185 kilometer met als eerste de Pas de Peyrol van de 2e categorie. De top, op 1.589 meter, wordt na 5,4 kilometer klimmen tegen 8,1% bereikt. Daarbij is het tweede deel verreweg het zwaarste. De laatste 3 kilometer stijgt gemiddeld met 12% en de steilste sectie tikt de 15% aan.

Na de afdaling richting Mandailles -Saint -Julien staat de Col du Perthus in het road book. Deze col van de 2e categorie is 4,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. De klim met 379 te overbruggen hoogtemeters is erg onregelmatig en de top op 1.309 meter ligt op 14,5 kilometer van de streep.

De laatste afdaling brengt de renners naar Saint Jacques Des Blats, waarna de Col de Font Cère volgt met een klim van 3,3 kilometer tegen 3,3%. Vanaf de top op 1.294 meter is het 2,5 kilometer naar de meet op Le Lioran.

In de finale moet een kanshebber voor de ritzege als eerste de top van het skistation Le Lioran gerond hebben en in de laatste stijgende lijn met een stijgingspercentage van 6% stand moet houden om de ritzege te pakken en daarmee goede zaken voor het klassement te doen. De etappe van vandaag zal in ieder geval zijn sporen achterlaten.

 

Johnny Hoogerland

De laatste keer dat de Pas de Peyrol, Col de Perthus en Col de Font Cère in één rit waren opgenomen, staat menig Nederlandse wielervolger nog scherp op het netvlies. In 2011 reden de renners van Issoire naar Saint-Flour. Luis Leon Sanchez van Rabobank won de etappe, maar dat is niet de grootste herinnering. Johnny Hoogerland uit Langeweegje werd samen met Juan Antonia Flecha door een volgauto letterlijk van zijn fiets afgereden en eindigde in het prikkeldraad. Met moeite reed hij de etappe uit en doordat de Zeeuw onderweg punten had gepakt voor het bergklassement, mocht hij die middag met een door pijn verwrongen gezicht de bollentrui aantrekken.

 

 

 

Posted 5 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: