08-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 07 L’Isle-Jourdain – Lac De Payolle 162 km   Leave a comment

L’Isle-Jourdain

Vanuit L’Isle-Jourdain in het departement Gers (regio Midi-Pyrénées) trekken de renners zich in gang voor een korte etappe met in de finale een technische afdaling naar Lac de Payolle. Het is een aangelegd meer in de Franse Pyreneeën en ligt in het departement Hautes-Pyrénées in het zuidwesten van Frankrijk. Het Lac de Payolle ligt op 1.139 m hoogte aan de voet van de Col d’Aspin.

Lac-de-Payolle

Lac-de-Payolle

Het meer heeft in vorige edities van de Tour al eerder als decor gediend. In de 11e etappe van de Tour 2015 kwamen de renners er in de afdaling langs vlak voordat ze de Col du Tourmalet aansneden. Niet eerder eindigde een Touretappe langs de oevers van het meer.

TDF16_PROFIL-ETAPE_07

Op 7 kilometer voor de meet leidt de koers omhoog naar de Col d’Aspin met een hoogte van 1.490 meter. Deze traditionele Tourcol is minder moeilijk dan zijn reputatie doet vermoeden en ligt in de regio Midi-Pyrenees. De klim van de eerste categorie begint na het dorp Arreau (D929-D113). Er wordt een hoogteverschil van779 meters overbrugd. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 6,5 %. De oostzijde is de moeilijkste kant door een hoger stijgingspercentage gedurende een kilometer lang en wordt er een piek van 8,5% aangetikt.

Na passage van de top van de bergpas volgt er een snelle en technische afdaling naar het Lac de Payolle. Het peloton wordt in de laatste kilometer nog getrakteerd op een verraderlijk hellende aankomststrook met een stijgingspercentage van 4,2%. De laatste 100 meter naar de streep is vals plat. Het is goed mogelijk dat de strijd om de ritzege niet wordt beslist tijdens de klim maar in de afdaling naar het Lac de Payolle.

RAFAL MAJKA

RAFAL MAJKA

Rafal Majka schreef in de Tour 2015 de elfde etappe naar de Col d’Aspin op zijn naam. D 27-jarige Poolse klimmer uit Krakau de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen (Małopolska) in het zuiden van Polen was al eerder goed voor twee ritzeges en de bolletjestrui. Rafa reed op de Col du Tourmalet weg uit een kopgroep en kwam solo over de streep in Cauterets.

tdf-2016

Posted 7 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: