09-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 8 Pau – Bagnères-de-Luchon 183 km   Leave a comment

pau

Pau

Voor de tweede dag op rij een Pyreneeën rit die deels over nog niet eerder bezochte wegen loopt en die van start tot finish voor enkele verrassingen gaat zorgen.

De Tourkaravaan keert terug in Pau, de grootste stad van het departement Pyrénées-Atlantiques, voor een rit naar Bagnères-de-Luchon. De rit telt vier gecategoriseerde klimmen waaronder de mythische Col du Tourmalet.

De vertrekplaats Pau is een stad aan de voet van de Pyreneeën en heeft na Parijs en Bordeaux de meeste start- of aankomsten in de Tour. Het wordt de 67ste keer dat de stad door de Tour in het routeboek wordt opgenomen.

Bagneres-de-Luchon

Bagneres-de-Luchon

Aankomstplaats Bagnères-de-Luchon is een gemeente in het departement Haute-Garonne (regio Midi-Pyrénées) Het is een vermaard kuuroord en is ook bekend vanwege het skioord Superbagnères, dat op het grondgebied van de nabije gemeente Saint-Aventin ligt, maar vanuit Luchon rechtstreeks per cabinebaan bereikbaar is.

Na een lange aanloop van 86 kilometer vanuit Pau wacht de eerste scherprechter van de dag de Col du Tourmalet van de buitencategorie. De Tourmalet ligt in de Hautes-Pyrénées en is één van de drie grote bergpassen in de Tour, samen met de Aubisque en de Galibier.

Tourmalet 2

Col du Tourmalet

De top van de berg ligt op een hoogte van 2.115 meter, de lengte van de beklimming is 17,1 kilometer en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 % om op het steilste gedeelte de 13,5 % aan te tikken. Het aantal te overbruggen hoogtemeters is 1.255 meter. De klim begint meteen bij het verlaten van Luz-Saint-Sauveur.

Na passage van de top gevolgd door een afdaling voert de rit naar de beklimming van de 9,9 kilometer lange klim naar Hourquette d’Ancizan van de tweede categorie. Het is een bergpas gelegen in de Hautes-Pyrénées in het zuidwesten van Frankrijk. De 1.564 meter hoge passage debuteerde in de Tour 2011 en was opgenomen in het routeschema van de Tour 2013. De berg werd nog nooit van deze kant in de Tour bedwongen. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 7,5%.

De Hourquette vormt de verbinding tussen de valleien van Campan en Arreau. Net buiten Ancizan gaat het direct bergop met steile secties tot 15% in de eerste kilometer. Gelukkig wordt het na enkele kilometers minder steil en halverwege is er zelfs een bijna vlak plateau. Aan de andere kant, in de Payolle vallei wordt het wegdek slechter.

Na een razendsnelle afdaling rijdt het peloton richting Loudenvielle (D25-VC-D25). Op 36 kilometer van de meet komt het peloton aan de voet van de Col de Val Louron-Azet. De klim van de eerste categorie is 7,4 kilometer lang en de top ligt op 1.580 meter. Het gemiddeld stijgingspercentage is 8.3 % en kent steile secties van 13%. Het te overbruggen hoogteverschil bedraagt 616 meter.

Peyresourde 2

Col de Peyresourde

De slotklim de Col de Peyresourde van de eerste categorie ligt in het departement Haute-Garonne. De klim is 7,1 kilometer lang en de top ligt op 1.569 meter. Over deze afstand wordt er door de renners 926 hoogtemeters overbrugd. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 7 %.

De col is een vazal van de Tourmalet en de Aubisque, maar veel minder gemeen. Het is een traditionele passage in de Tour, want het is de verbinding tussen de andere giganten in de Pyreneeën.

Na het ronden van de top van de Peyresourde bedraagt de afstand tot de streep in Bagnères de Luchon 14 kilometer. Het zou zo maar eens een verrassende dag voor renners met de lange adem en een explosieve eindsprint kunnen worden, die zowel de renners als het publiek zich nog lang zullen heugen.

 

THOMAS VOECKLER

THOMAS VOECKLER

  1. In de 16e etappe van de Tour 2012 boekte Thomas Voeckler op indrukwekkende wijze een ritzege. Het was zijn tweede ritzege na zijn eerdere triomf in de tiende rit. ‘Titi’ kwam solo aan in Luchon. Chris Anker Sörensen( Saxobank) legde op zo’n anderhalve minuut van de ritwinnaar beslag op de tweede plaats. Laurens ten Dam (Rabobank) ook een vroege vluchter, werd tiende, net voor de favorieten. Op weg naar finishplaats Bagnères-de-Luchon pakte Voeckler dusdanig veel punten dat hij en passant de bolletjestrui overnam van Fredrik Kessiakoff.
  2. In de Tour 2010 pakte Voeckler al eens eerder de ritzege naar Bagneres-de-Luchon. In de 15e etappe versnelde hij op de Port de Balès op 30 km van de streep uit een kleine kopgroep . Voeckler wist op de slotklim zijn medevluchters los te rijden en kwam solo aan de meet. De Italiaan Alessandro Ballan werd tweede op 1:20, net voor de Spanjaard Aitor Perez.

tour-de-france-logo-on-france-flag_1920x1080_746-hd

Posted 8 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: