10-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 9 Vielha Val d’Aran – Andorra Arcalis 184 km   Leave a comment

Vielha 2

Vielha

vlag-Frankrijk spanje%20vlag

De start van de etappe is op Spaans grondgebied in Vielha in de provincie Lerida regio Catalonië. De etappe voert de Tourkaravaan in 184 kilometer naar de bestuurlijk autonome regio Andorra. De streep is getrokken op 2.225 meter hoogte op de Arcalis in de oostelijke Pyreneeën.

Het skistation Arcalís, ligt in Ordino de meest noordelijke parochie in de ministaat Andorra. Het Vorstendom wordt in het zuidwesten van Europa begrensd door Frankrijk en Spanje. De etappe is met 4.960 hoogtemeters de zwaarste van de hele Tour 2016.

Andorra

Andorra

Onderweg krijgen de renners in totaal vijf bergpassen voorgeschoteld. Vanuit het vertrek krijgt het peloton na 19 kilometer te maken met de Port de la Bonaigua van de eerste categorie. De aanloop naar de top op 2.072 meter is 13,7 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 %. Het te overbruggen hoogteverschil bedraagt 1.102 meter.

Na het ronden van de top volgt er een lange afdaling richting de voet van de volgende klim. Na 87 kilometer bereiken de renners de top van de 1.721 meter hoge Col d’El Canto van de eerste categorie. De lengte van de klim is 19 kilometer en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 %. Het aantal hoogtemeters wat overbrugd moet worden is 1.100 meter.

TDF16_PROFIL-ETAPE_09

Na een technische afdaling wacht op 41 kilometer van de meet de relatief makkelijke beklimming van de Alto de Comella met een top van 1.347 meter. Deze berg is van de 2e categorie met een lengte van 4,2 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 % en is niet bijzonder lastig. Maar een aantal scherpe bochten en steile afdalingen maken het toch tot een technische strook, waar het gevaar op de loer ligt.

Na een korte afdaling bereiken de renners op 27 kilometer van de streep de voorlaatste klim van de dag de Collada de Beixalis van de eerste categorie. De klim is 6,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Het begint meteen zwaar met steile secties van boven de 8,5% met een loodzwaar middenstuk die de 15% aantikken. Het aantal hoogtemeters wat overbrugd moet worden is 765 meter. Pas twee kilometer onder de top vlakt de klim wat af en zouden eventueel geloste renners nog een kans hebben om terug te keren. De Col de Beixales was ook opgenomen in de Vuelta 2015.

Na een korte afdaling van de Beixalis gaat het naar Estacio d’Esqui d’Ondino. De finale begint met de slotklim van 19,1 kilometer naar de Arcalis van de buitencategorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Over deze afstand wordt er 943 hoogtemeters overbrugd.

Arcalis

Arcalis

Het gebied waar vandaag gereden wordt, maakte lange tijd deel uit van Frankrijk. Het werd Spaans grondgebied in 1659, wat was vastgelegd in de Vrede van de Pyreneeën. Op zondag 3 juli is het Spaanse grondgebied dus voor even weer in Franse sferen door de komst van de La Grande Boucle.

Na de zware bergrit van zondag wacht er op maandag een rustdag in het Vorstendom Andorra om energie bij te tanken en op verhaal te komen.

Posted 9 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: