12-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 10 Andorra – Revel 197 km   Leave a comment

Andorra

Andorra

flag-of-andorra-hi vlag-Frankrijk

Na de Jour de Repos in Andorra verlaat het peloton de Pyreneeën met vertrek uit Escaldes/Engordany (VC-C62), één van de zeven parochies van Andorra. De startplaats is een nieuwkomer in de Tour nooit eerder vond er een start of aankomst plaats.

revel 3

Revel

De rit voert naar Revel in het departement Haute-Garonne regio Midi-Pyrénées. De karavaan rijdt over heuvelachtig terrein terug naar Frankrijk.

Port d’Envalira

Port d’Envalira

Kort na de start gaat het 24 kilometer omhoog naar een hoogte van 2.410 meter van de Port d’Envalira van de eerste categorie. Het gemiddeld stijgingspercentage is 5.1 %, maar er zijn in de slotfase enkele uitschieters tot 15 %. Het is dit jaar het dak van de Tour en op de top ligt de prijs de Souvenir Henri Desgrange te wachten. Het is de prijs die jaarlijks te beurt valt aan de renner die als eerste de hoogste punt van de Tour de France bereikt.

TDF16_PROFIL-ETAPE_10

De finale wordt gekleurd door de Côte de Saint-Ferréol van de derde categorie. Het is 1,8 kilometer klimmen tegen 6,6%. Vanaf de top op 369 meter is het nog 7 kilometer naar de meet. Na de afdaling zijn de laatste kilometers vlak voor het binnenrijden van Revel. De laatste Col zal bepalen wie er vandaag roem gaat vergaren.

In 2010 was de Tour voor het laatst te gast in Revel. Aleksandre Vinokourov ging toen juichend over de meet, zoals Erik Dekker dat in 2000 deed.

DSC_9683

Danny van Poppel

Het afgelopen jaar was Andorra gastheer van de Vuelta a España. Ook toen verliet een grote ronde het dwergstaatje via Escaldes/Engordany. De 12e rit ging naar Lleida en de 22-jarige Danny van Poppel was de sterkste in de massasprint. Hij bleef Daryl Impey (OGE) en Tosh van der Sande (LTS) ruim voor.

 

Posted 11 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: