14-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 12 Montpellier – Mont Ventoux 185 km   Leave a comment

Montpellier 2

Montpellier

Na de sprintersetappe naar Montpellier wordt het peloton op de Quatorze Juillet geconfronteerd met de Giant of Provence – Mont Ventoux in het departement Vaucluse. Op de nationale feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht.

De aanloop naar de voet van de Mont Ventoux, de enige grote beklimming van de dag, is volledig vlak. Alleen de finish op de Mont Ventoux zal bepalend zijn en het klassement doen herschikken. Het tempo in het peloton en de weersomstandigheden zullen een grote factor in de rit kunnen spelen, waarbij er grote verschillen kunnen ontstaan. Het kan er stormen, regenen, verzengend warm of verschrikkelijk koud zijn. Een aankomst op de Mont Ventoux is een garantie voor afzien en getekende gezichten.

Mont Ventoux

Mont Ventoux

De top van de Mont Ventoux ligt op een hoogte van 1.912 meter. De lengte van de klim is 15,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8 %. Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1.614 meter. Er zitten steile secties in van boven de 10.5%.

Op de mythische kale berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. De berg is bekend doordat de beklimming ervan veelvuldig is opgenomen in gerenommeerde wielerwedstrijden vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’. De berg is onlosmakelijk verbonden met de dood van Tom Simpson, op 13 juli 1967. Op de flank staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan Simpson.

TDF16_PROFIL-ETAPE_12

Wederom zal er vandaag een serieuze schifting in het klassement plaatsvinden en vermoedelijk zullen de verschillen in het klassement behoorlijk groot zijn. Het is niet aannemelijk dat de strijd voor het geel hier al wordt beslist. Het is wel mogelijk dat één of meer kopmannen hun winstkansen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Chris Froome

Chris Froome

In de Tour 2013 schreef Chris Froome de etappe naar de Ventoux op zijn naam en zette al zijn concurrenten te kijk. De streep lag bovenop de top van de legendarische Kale Berg. De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) finishte als tweede, op 29 seconden. De Spanjaard Mikel Nieve (Euskaltel) werd derde op 1’22” vóór zijn landgenoot Joaquin Rodriguez (Katusha). Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) moest 1’40” toegeven.

 

 

 

Posted 13 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: