19-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 17 Bern – Finhaut-Emosson 184,5 km   Leave a comment

Bern 9

Bern

zwitsersevlag

Na de tweede rustdag voert de etappe vanuit de bondsstad Bern geheel over Zwitsers grondgebied naar aankomstplaats Finhaut in het Canton du Valais. De streep is getrokken op de stuwdam van Emosson, naast het meer van Emosson. De huidige stuwdam is 180 meter hoog en werd gebouwd tussen 1969 en 1978.

Finhaut

Finhaut

Het begin van de etappe is vrij makkelijk maar de finale belooft het nodige spektakel met twee zware beklimmingen in de laatste 18 kilometer van de etappe.

TDF16_PROFIL-ETAPE_17

Vanuit de start koerst het peloton in zuidelijke richting. Na 73 kilometer loopt de weg omhoog naar de Côte de Saanenmöser in het skigebied Saanenmöser in het Canton de Vaud. De klim van de derde categorie is 6,6 kilometer lang en voert naar een hoogte van 1.278 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 4,8% bijgevolg is het hoogteverschil 268 meter.

De volgende bergopdracht volgt na 105 kilometer naar de Col des Mosses van de derde categorie. Het is een 1.445 meter hoge bergpas die de verbinding vormt tussen Aigle in het Rhônedal  en Châteaux-d’Oex  in het Pays-d’Enhaut. De klim naar een top op 1.445 meter is 6,4 kilometer lang tegen 4,4%.

De derde kilometer is met een stijgingspercentage van 7,6% het lastigst. Daarna vlakt de berg iets af met tussen kilometer 7 en 11 secties van boven de 6%. Op 61 kilometer van de streep passeert het peloton de gemeente Aigle (R11-VC-R21)waar de Union Cycliste Internationale (UCI) gevestigd is.

Col de la Forclaz

Col de la Forclaz

Daarna volgt er een lange afdaling naar het dal van de Rhône. Om uit het dal te komen moeten de renners de Col de la Forclaz van de eerste categorie bedwingen. De top ligt op een hoogte van 1.527 meter en de lengte van de klim is 13 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 %. De eerste 5 kilometer van de klim zijn zwaar en de eerste bocht tikt al een stijgingspercentage van 15% aan. Daarna vlakt het wat af maar het zijn juist de tempowisselingen die deze klim zo moeilijk maken. Na een korte afdaling gaat de weg verder omhoog naar de slotklim van de buitencategorie.

De slotklim in het Canton du Valais leidt de renners naar Finhaut-Emosson. De renners klimmen in 10,7 kilometer naar een hoogte van 1.960 meter, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%. Het begin van de slotklim is met 6,8% nog relatief makkelijk. Na ruim 3 kilometer volgt er een lange strook van 10,1%. Veel minder steil wordt het daarna niet meer. Als slotstuk volgt er opnieuw een strook van 10,5%.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour is de klim naar de stuwdam opgenomen in het parcours. Zowel in de Tour de Suisse als de Ronde van de Toekomst werd de finishstreep al eens op de dam boven Finhaut getrokken.

Lieuwe Westra

Lieuwe Westra

In 2014 kwam hier ook de 7e etappe van het Critérium du Dauphiné aan. Lieuwe Westra schreef op overtuigende wijze de koninginnenrit in het Critérium op zijn naam. In een bloedstollende finale versloeg de Fries uit Molenend gemeente Tietjerksteradeel de Russen Yuri Trofimov en Egor Silin van Team Katusha.

Het is een étape piégeuse geschikt voor baroudeurs. Niets om de klassementsmannen te verontrusten natuurlijk maar de toppers zullen wel te allen tijde scherp en alert moeten blijven in deze omgeving

 

 

Posted 19 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: