22-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 19 Albertville – Saint-Gervais Mont-Blanc 146 km.   Leave a comment

Albertville

Albertville

Vanuit Albertville in het departement Savoie regio Rhône-Alpes vertrekt de karavaan voor een korte maar dynamische rit met 5 Alpencols naar Saint-Gervais. In 1992 werden in Albertville in het skigebied van Les Trois Vallées en La Plagne de Olympische Winterspelen gehouden.

De aankomstplaats is een skigebied in de noordelijke Alpen en ligt aan de voet van de Mont Blanc de hoogste top van het Mont Blanc massief. De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië in het departement Haute Savoie.

Mont Blanc-1 9

Saint-Gervais Mont Blanc

Het is het begin van een tweedaags slot in de Alpen. De klim op de flanken van de Mont Blanc is bovendien de laatste aankomst bergop van deze Tour.

TDF16_PROFIL-ETAPE_19

Vanuit de start gaat het na 9,5 kilometer gelijk omhoog naar de Collet de Tamié op een hoogte van 960 meter. Het is geschikt terrein voor aanvallers om een kopgroep te formeren.

Daarna volgt er een afdaling naar de voet van de Col de la Forclaz de Montmin van de eerste categorie. Deze Col met een top van 1.157 meter moet niet verward worden met de Col de la Forclaz, die in de 17e etappe naar Finhaut-Emmosson in Zwitserland boven Martigny werd bedwongen.

Na 73,5 kilometer gevolgd door de klim va de Col de La Forclaz de Queigne (870 meter) van de tweede categorie.

Na deze klim naar Quiege dient zich na 96 kilometer de volgende klim aan. Het is de Montée de Bisanne van de buitencategorie, die zijn debuut in de Tour maakt. Het is 12,4 kilometer klimmen naar de top op 1.723 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. De eerste kilometer is 5,6% de laatste sectie van de klim tikt de 10,6% aan. Het aantal hoogtemeters wat overbrugd wordt is 1.225 meter.

Het venijn van de 19e etappe zit in het slot bij Saint-Gervais Mont Blanc, wanneer de lastige slotklim van de eerste categorie naar het skiresort Le Bettex opduikt. Een echte steile wand op 1.372 meter hoogte, waar de explosieve renners weer alle kansen op een ritwinst hebben. De lengte van de gigant is 9,8 kilometer en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8 %. Een sectie van 3,8% zorgt voor dit ‘lage’ gemiddelde, de slotkilometer is de steilste sectie met een 10%. Het is voor de derde keer dat een Touretappe op de flanken van het Mont Blanc massief eindigt.

Chris Froome

Chris Froome

Christopher Froome won in het Critérium du Dauphiné 2015 de slotetappe van Saint-Gervais Mont Blanc naar Modane Valfréjus. Froome sloeg zijn slag op de laatste klim naar Modane Valfréjus, waardoor hij ook de eindwinnaar werd van de rittenkoers. Simon Yates en Rui Costa werden tweede en derde in de rit.

tour-de-france-logo-on-france-flag_1920x1080_746-hd

 

Posted 21 juli 2016 by toncarnas in Tour de France, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: