23-07 TOUR 2016 – PARCOURS RIT 20 Mégève – Morzine 146,5 km   Leave a comment

Mégève

Mégève

Een dag voor Parijs zitten we nog steeds in het hooggebergte en vertrekt de Tourkaravaan uit het skiresort Mégève in het departement Haute-Savoie. Dit jaar was de gemeente zowel start als finishplaats in de Tour.

Er is gekozen voor een kort format met vier beklimmingen die elkaar in rap tempo opvolgen. Het gaat de gehele dag op en af en het profiel herbergt onder meer de bekende Alpenreuzen als de Col de la Colombière en de Col de Joux Plane.

Morzine

Morzine

De voorlaatste rit voert naar Morzine in het departement Haute-Savoie en ligt in een dal tussen het Meer van Genève en Chamonix. Het is de laatste mogelijkheid voor de klassementsrenners om er een slag te slaan.

TDF16_PROFIL-ETAPE_20

Na 21 kilometer beginnen de renners aan de eerste opdracht de beklimming van de Col des Aravis van de tweede categorie. De top op 1.487 meter wordt bereikt na een klim van 6,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 %.

Daarna gaat het in een dalende lijn richting de voet van de Col de la Colombière van de eerste categorie. De top van de klim ligt op 1.618 meter en de lengte is 11,7 kilometer en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 %. Met vlak voor de top een piek van 11,2 %. Het aantal hoogtemeters dat overbrugd moet worden is 1.108 meter. De klim begint meteen bij het verlaten van Le Grand Bornand (906 meter).

Na passage van de top volgt er een lange, technische en soms steile afdaling naar de Col de la Ramaz. De beklimming van de Col van de eerste categorie is 13,9 kilometer lang en overbrugd met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 % een hoogteverschil van 970 meter.

Col de Joux Plane

Col de Joux Plane

Op 12 kilometer voor de streep wacht de slotklim met een top van 1.691 meter de Col de Joux Plane van de buitencategorie. De beklimming naar de top op 1.691 meter is 11.6 kilometer lang. Het gemiddeld stijgingspercentage is 8,5% en er wordt een hoogteverschil van 998 meter overbrugd. De klim ligt in de sector Thonon les Bains in de Alpen en kent een steilste sectie van 11.3%.

Na het ronden van de top is het echter nog niet gedaan, want de streep in het wintersportgebied Morzine ligt aan het einde van een afdaling van 12 kilometer op een hoogte van 977 meter.

De winnaar van de etappe zal zich gedurende de dag goed van voren hebben laten zien en hebben gekozen voor de ritzege en voor een topklassering in het algemeen klassement. Hoe zal het zijn als de strijd om de gele trui wordt beslist in de afdaling naar Morzine.

tour-de-france-logo-on-france-flag_1920x1080_746-hd

Posted 22 juli 2016 by toncarnas in Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: