Voorbeschouwing Clásica San Sebastián (Donostia Klasikoa) 2016   Leave a comment

inicio7

San Sebastian (Donostia)

Zes dagen na de finish op de Avenue des Champs Élysées in Parijs staat het peloton zaterdag aan de start van de 36ste editie van de Donostia Klasikoa of in het Spaans de Clásica San Sebastián in de bestuurlijk autonome regio Baskenland.

San Sebastián is de hoofdstad van de provincie Guipúzkoa en ligt aan de baai van La Concha aan de Golf van Biskaje, niet ver van de Franse grens. De koers wordt georganiseerd door de Baskische krant Organizaciones Deportivas El Diario Vasco.

Na het startschot in de kustplaats San Sebastián volgt een 219 kilometer lange koers over de groene Baskische bergen. Onderweg krijgen de renners 6 beklimmingen voorgeschoteld. Het peloton staat een dubbele beklimming van de befaamde Alto de Jaizkibel en de Alto Arkale te wachten.

De organisatie van de Clásica San Sebastián heeft het parcours van komende zaterdag wel gewijzigd. De verandering volgde naar aanleiding van de wanorde die er vorig jaar ontstond op de Bordako Tontorra.

Murgil Bidea

Murgil Bidea

In plaats van de Bordako Tontorra komt de organisatie met een nieuwe beklimming in de finale namelijk de Murgil Bidea. Deze helling is iets minder lang dan haar voorganger, maar ook steiler. De klim naar de top op 1.900 meter is bijna 2 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 %. De steilste sectie in de klim zit in de laatste 600 meter met een stijgingspercentage die de 23% aantikt.

De 1UWT-koers voert de renners onder meer over de volgende beklimmingen de Alto Iturburu (Cat.1 – 550 m – 7 km aan 5%), Alto de Jaizkibel (Cat.1 – 455 m-7,8 km aan 5,4%), de Alto Arkale (Cat.2 – 215 m- 2,7 km aan 3%) en de Murgil Bidea (Cat.1- 1.900 m -2 km aan 10,5%).

Een pittige afdaling naar de havenplaats vormt een ideaal parcours voor aanvallers die goed kunnen anticiperen, isoleren en dalen.

3d3af21ac0f7d9978c23fccf6be08ae217b77216

Waar in het verleden in de finale vrijwel direct na het binnenrijden van de stad de aankomst op de Boulevard San Sebastián volgde bracht de organisatie twee jaar geleden een kleine wijziging aan in het parcours. De koersorganisatie wilde meer van de schelpvormige baai van La Concha in de Baskische havenplaats laten zien en besloot om een extra lus in de finale toe te voegen. De vernieuwde slotfase beviel uitstekend, waardoor het peloton ook dit seizoen na de eerste passage van de finishlijn nog eens 16 extra kilometers moet afleggen.

Adam Yates

Vorig jaar schreef Adam Yates verrassend de 35ste editie van de Clásica op zijn naam. De 22-jarige Brit uit Bury in het graafschap Greater Manchester van de Australische ploeg Orica-GreenEDGE reed in de slotfase weg bij de favorieten met daarbij Alejandro Valverde en Bauke Mollema en soleerde naar de overwinning. Vijftien seconden later sprintte een beperkte groep voor de overige podiumplaatsen.

De koers ontplofte tijdens de beklimming van de Bordako Tontorra. Deze berg zat in het nieuwe gedeelte van het parcours op 7 kilometer van de streep. De weg was hier vrij smal en liep op bepaalde plekken erg steil omhoog. Hier werd in de finale Greg Van Avermaet, die op weg was naar de zege in de Clásica door een tv- motor van zijn fiets gereden

Door technische problemen waren beelden in dat gedeelte van de koers schaars en kwam een groot deel van de finale niet in beeld.

In de laatste kilometer leek Yates constant via zijn breedband-ontvanger in gesprek met zijn ploegleider en op het moment dat hij over de streep kwam wist hij niet dat hij gewonnen had. Een paar seconden na de finish werd het hem pas duidelijk. Bauke Mollema eindigde sterk op een zesde plek van het eindklassement.

Het zou opnieuw weer eens een verrassende dag voor renners met de lange adem en een explosieve eindsprint kunnen worden in de straten van San Sebastián.

 

Posted 28 juli 2016 by toncarnas in WorldTour

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: