VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 3: Marin (Pontevedra)– Dumbría 176,4 km   Leave a comment

Marin Pontevedra

Marin – Pontevedra

Vanuit Marín in de provincie Pontevedra voert de 3e rit langs de kust naar Dumbría in de provincie A Coruña regio Galicië. Het is de eerste aankomst bergop met de Mirador de Ézaro en staat garant voor een spectaculair slot.

De vertrekplaats Marín ligt ten zuidwesten van Pontevedra, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Nog niet eerder begon een etappe in de kleine havenplaats op 40 kilometer afstand van de Portugese grens.

De Vuelta-karavaan doorkruist in de rit net als in de eerste twee etappes de regio Galicië. Met in de laatste 50 kilometer van de rit twee bergen, respectievelijk van de 2e en van de derde categorie. De eerste aankomst bergop is geschikt voor een puncher van de in totaal 10 aankomsten bergop.

Het parcours voert het peloton in het eerste gedeelte van de rit over relatief Spaans vlak terrein naar de eerste berg van de dag de Alto de Lestaio, een klim van de 3e categorie. De lengte van de klim is 8,3 kilometer à 5,3%. De top op 450 meter wordt gerond op 58,4 kilometer van de meet. De rit vervolgt eerst nog over een plateau naar het hoogste punt van de dag. Pas dan volgt een lange afdaling naar Serres richting Noia op de AC-550.

Op 21 kilometer voor de streep komt het peloton aan de voet van de Alto das Paxaireiras van de tweede categorie. De klim is 9,3 kilometer lang à 5,4%. Na het ronden van de top op 515 meter gaat het in een snelle afdaling naar de voet van de steile slotklim.

Na 176,4 kilometer begint het peloton aan de spectaculaire slotklim naar Dumbría van de derde categorie. De streep is getrokken op de loodzware steile muur van de Mirador de Ézaro (260 m). Het is een relatief korte klim van 1,8 kilometer in het Cantabrisch gebergte. Het gemiddeld stijgingspercentage is 13,8 %. De steilste secties naar het moordend arendsnest pieken tot percentages van 28 %.

Mirador de Ezaro

Mirador de Ézaro

Op deze steile muur is het zaak voor de klassementsrenners om geen kostbare seconden te verliezen. Er worden geen grote verschillen voor het algemeen klassement verwacht, al is het voor de klassementsrenners oppassen geblazen.

Joaquim Rodriguez

Joaquim Rodriguez

In de Vuelta 2012 won Joaquim Rodriguez (KAT)de 12e etappe naar de Mirador De Ézaro. De 33-jarige Catalaan uit Barcelona toonde zich op de enorm steile slotklim andermaal de sterkste. Alberto Contador eindigde op zeven tellen als tweede en Robert Gesink eindigde sterk op de vierde plaats.

Vuelta 2016

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: