VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 5: Viveiro – Lugo 171,3 km.   Leave a comment

Viveiro

Viveiro

Vanuit de populaire vakantieplaats Viveiro aan de Cantabrische kust verlaat de karavaan het meest noordwestelijke gedeelte van het Iberisch schiereiland. Na de start wordt de Atlantische kust verlaten op weg naar de historische stad Lugo waar de streep is getrokken.

De stad stamt uit de Romeinse tijd. Het is de enige stad ter wereld die wordt omgeven door Romeinse stadsmuren uit de 3e eeuw, die verder nog helemaal intact zijn. Sinds 2000 staat Lugo op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de laatste etappe in de regio Galicië en speelt zich geheel af in de provincie Lugo.

Lugo

Lugo

Na twee dagen klimmen is het eindelijk weer de beurt aan de sprinters. Tenminste als de specialisten van dienst het korte klimmetje in het lokale rondje van 26 kilometer kunnen overbruggen.

Etappe- 5-Profiel

De eerste helft van de etappe speelt zich af op zeeniveau. Voordat het peloton in de finishplaats Lugo aankomt, moeten ze eerst op 52,5 kilometer van de meet de Puerto de Marco de Álvare (595 m) over. Het is een klim van de 3e categorie met een lengte van 11,8 kilometer à 3,6 %. Het aantal te overbruggen hoogtemeters bedraagt 430 meter.

Na de afdaling wordt er korte tijd gekoerst over een plateau op een hoogte van ongeveer 450 meter. Daarna vervolgt de rit weer over overwegend Spaans vlakke wegen.

Na een eerste passage in Lugo volgt er nog een lokale ronde van ongeveer 26 kilometer. De finale wordt gekenmerkt door een korte afdaling en een kort klimmetje. Op een hellende aankomst van dit kaliber komen er flink wat renners in aanmerking om voor de ritzege mee te doen.

Alexandre Vinokourov

Alexandre Vinokourov

De laatste keer dat het peloton op deze locatie finishte was in de Vuelta 2006. Alexandre Vinokourov (Astana) schreef de 8e etappe van Ponferrada naar Lugo op zijn naam. De Kazak reed op een klimmetje in het zicht van de meet weg uit het sprintende peloton en hield stand. De Italiaan Ruggero Marzoli (Lampre) werd één seconde later tweede, voor de Sloveen Uros Murn (Phonak).Uiteindelijk zou ‘Vino’ die Vuelta drie etappes winnen, én het eindklassement.

Alles lijkt te wijzen op een massasprint in de straten van Lugo. Volgens het oude scenario komt er waarschijnlijk een kopgroep die de ruimte krijgt, een voorsprong uitbouwt, met daarachter de klassementsrenners in een controlerende rol. Het bekende kat en muis spelletje.

 

Posted 23 augustus 2016 by toncarnas in Ronde van Spanje, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: