VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 6: Monforte de Lemos- Luintra (Ribeira Sacra) 163,2 km.   Leave a comment

Monforte de Lemos

Monforte de Lemos

Het peloton vertrekt uit Monforye de Lemos een schilderachtig stadje in de provincie Lugo. Het stadje wordt gedomineerd door een indrukwekkend kasteel op een hoge heuvel. Imposant is de Nosa Señora da Antiga, een monumentale school met een eigen kerk. Voor de school ligt een groot plein, waar waarschijnlijk de etappe zal beginnen.

De etappe voert over 163 kilometer met 2.950 hoogtemeters door de regio Galicië naar Luintra in de provincie Ourense. Met één klim van de 2e categorie en een niet noemenswaardige klim in de finale is de etappe uitermate geschikt voor aanvallers die met gemak een heuvel over kunnen komen.

Luintra (Ribeira Sacra)

In de eerste 82 kilometer van de rit maken de renners eerst een lus door de omgeving. Vervolgens passeren ze weer de startplaats Monforte de Lemos om daarna in zuidelijke richting af te zakken.

Ten zuiden van de rivier de Sil wordt het parcours heuvelachtiger. Op 47,3 kilometer voor de meet ronden de renners de top van de Alto Alenza op een hoogte van 820 meter. Het is een col van de 2e categorie met een lengte van 10,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%.

De finale brengt nog een kleine verrassing. De Pombar-klim op een hoogte van 660 meter is kort, maar omdat de top op 5 kilometer van de streep ligt, kan hij wel eens beslissend zijn voor de rituitslag.

Het decor voor de laatste kilometers is adembenemend mooi. De smalle weg slingert zich langs de steile oevers van de rivier de Miño op de grens tussen Spanje en Portugal. Het is een bekend wijngebied en geleidelijk loopt de weg omhoog uit het dal richting Luintra. Een klein dorp dat met de finish van deze Vuelta-etappe eindelijk eens de geschiedenisboeken haalt.

Het is het enige wijngebied in Galicië waar het merendeel van de wijnen uit rood (tinto) bestaat. Galicië is bij de wijnliefhebber vooral bekend om haar witte wijnen en slechts weinigen kennen het geheim van de Mencia druif. De Mencia wordt aangeplant langs de steile oevers van de brede en traag stromende Mino en de Sil. In de Ribeira Sacra wordt wijn verbouwd op de grens van het onmogelijke.

Etappe- 6-Profiel

 

Posted 24 augustus 2016 by toncarnas in Ronde van Spanje, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: