VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 9: Cistierna (León) – Oviedo (Alto del Naranco) 164,5 km.   Leave a comment

Cistierna

Vanuit startplaats Cistierna in de provincie León regio Castilië en León trekt het peloton zich opgang voor een rit door het middelgebergte met als bestemming Oviedo de hoofdstad van de provincie Asturië (regio Asturië).

Oviedo

Oviedo

Drie colletjes van de derde categorie en twee van de tweede categorie zijn er in de rit opgenomen. De lastige hellingen zitten allemaal in de tweede helft van de etappe, dus een perfecte kans voor de aanvallers.

De etappe slingert zich gelijkmatig omhoog met na 60 kilometer de eerste hindernis van de dag.Een bergpas van 11 kilometer lang naar de Alto de San Isidro van de tweede categorie. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 3% en telt 1.102 hoogtemeters. De steilste sectie van de klim is 14%. Na het passeren van de top op 1.520 meter volgt een lange en snelle afdaling naar de voet van de volgende klim van de derde categorie.

Na 117,2 kilometer wacht de Alto de Santo Emiliano in het bergmassief van de Picos de Europa. Vanaf Mieres is de berg 6,2 km lang. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 4,7 % met 322 te overbruggen hoogtemeters.

Na een korte afdaling volgt na 47,3 kilometer een sprint voor de Clasificación por Puntos in Langreo (205 m) in de provincie Asturië.

De volgende bergopdracht op 29,4 kilometer voor de streep is de Alto de San Tirso van de 3e categorie. De klim is 5,1 kilometer lang en voert naar een hoogte van 386 meter. Het gemiddeld stijgingspercentage is 3,9% en het aantal hoogtemeters bedraagt 199 meter.

Op 12 kilometer voor de streep komt het peloton na passage van het bergdorp El Padrun (380m) aan de voet van de vierde klim de Alto de la Manzaneda eveneens van de derde categorie. De klim is 3,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 %. Het aantal hoogtemeters bedraagt 237 meter.

Alto del Naranco

Alto del Naranco

De 9e etappe eindigt met de slotklim naar de Alto del Naranco van de 2e categorie. Net buiten Oviedo de hoofdstad van de provincie Asturië rijden de renners in 5,7 kilometer naar de top op 585 meter. Het gemiddeld stijgingspercentage is 6,1% en het steilste gedeelte tikt de 10% aan. Het aantal te overbruggen hoogtemeters bedraagt 391 meter. Op de flanken van de Alto del Naranco zal er zeker worden aangevallen.

De berg werd in 2013, na een afwezigheid van 16 jaar, weer opgenomen in het routeschema van de Vuelta. Joaquim Rodriguez kwam als eerste boven op de slotklim en schreef de 19e etappe op zijn naam. “Purito” was in deze editie van de Vuelta nog zonder ritzege. Op de demarrage van de Catalaan had geen enkele andere renner antwoord.

Als het peloton voor de slotklim al niet is uitgedund, gaat het op de Alto del Naranco zeker gebeuren.

Vuelta 2016

 

Posted 27 augustus 2016 by toncarnas in Ronde van Spanje, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: