VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 10: Lugones – Lagos de Covandonga 188,7 km   Leave a comment

Lugones

Lugones

Vanuit Lugones in de provincie en regio Asturië vertrekt het peloton voor een zware bergetappe, die grotendeels langs de kust voert naar de Lagos de Covadonga. Na amper 10 koersdagen is het al de vijfde etappe met een aankomst bergop in deze Vuelta.

De Lagos de Covadonga van de buitencategorie maakt deel uit van het Nationaal Park Picos de Europa. Het Lago de la Ercina en Lago de Enol vormen samen de gletsjermeren van Covadonga. Sinds de introductie in 1983 is de berg uitgegroeid tot één van de klassieke hellingen en fungeert dit jaar al voor de 20e keer als aankomst in de Vuelta.

etappe-10-profiel

Vanaf de start gaat het in een heuvelachtige aanloop naar de eerste hindernis van de dag de Alto del Mirador del Fito die na 148,2 kilometer wordt bereikt. De Col van de eerste categorie heeft een korte en steile klim van 6,2 km naar een top op 575 meter. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8% en een steilste sectie die de 10,15% aantikt. De Mirador del Fito is een bekend platform dat uitzicht biedt over zowel het gebergte van de Picos de Europa als de kustlijn van de Cantabrische zee.

Lagos de Covadonga

Lagos de Covadonga

Na het ronden van de top gaat het in een snelle afdaling over 20 kilometer naar de voet van de slotklim de Lagos De Covadonga met een top op 1.110 m. Vanaf Soto de Cangas is de Lagos de Covadonga 12,2 km lang. Over deze afstand wordt er 890 hoogtemeters overbrugd. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 7.2 %. Vlak voor Santuario de Covadonga begint het serieus op te lopen. Tot daar is het niet meer dan vals plat. De zwaarste stukken van 17,5% bevinden zich net voorbij Covadonga ter hoogte van La Huesera net voor de top. De Lagos de Covadonga is trouwens maar langs één kant te beklimmen en fungeert daardoor altijd als aankomstplaats.

Przemyslaw Niemiec

Przemyslaw Niemiec

In de Vuelta 2014 schreef Przemyslaw Niemiec de 15de etappe van de Vuelta op zijn naam. De 34-jarige Pool uit Oswiecim van Lampre-Merida bleef de groep der favorieten voor op de Lagos de Covadonga. Niemiec boekte hiermee zijn achtste en veruit meest aansprekende zege uit zijn loopbaan.

Dinsdag volgt er een rustdag voor het peloton in Oviedo en zal de renners voor de komende week aansporen om hun voorlopige klassement op te waarderen. De concurrentie zal in de komende etappes ook vanuit dezelfde hoek komen als in de voorgaande dagen.

 

 

Posted 28 augustus 2016 by toncarnas in Ronde van Spanje, WorldTour

Tagged with ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: