VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 12: Los Corrales de Buelna – Bilbao 193,2 km   Leave a comment

Los Corrales de Buelna

Vanuit Los Corrales de Buelna in de provincie en regio Cantabrië vertrekt het peloton naar Bilbao in het noordwesten van Spanje. De finishplaats is de grootste stad van de bestuurlijk autonome regio Baskenland en de hoofdstad van de provincie Biskaje.

Onderweg wachter er vier beklimmingen met één berg van de eerste categorie, tweemaal een berg van de tweede categorie en eenmaal volgt er een helling van de derde categorie.

Etappe-12-profiel N

Na 49 kilometer doemt de eerste berg op de Puerto de Las Alisas van de eerste categorie. Vanaf La Cavada is het 10 kilometer klimmen naar de top op 675 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 6%. Het aantal te overbruggen hoogtemeters bedraagt 614 meter. Daarna gaat het in een snelle afdaling naar de voet van de volgende berg.

Na 89,4 kilometer gaat het voorwiel opnieuw omhoog in een 6,4 kilometer lange klim naar de Alto La Escrita van de derde categorie. Het is een klim naar een hoogte van 430 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5% met 245 hoogtemeters die overbrugd moeten worden. Vanaf het plaatsje Riancho gaat de weg Spaans vlak omhoog. De laatste kilometers wordt het steiler met een stijgingspercentage van 5%.

Bilbao

Bilbao

Op 61 kilometer voor de meet rijdt het peloton voor de eerste keer Bilbao binnen. De organisatie heeft dan nog 2 lokale ronden in het routeschema opgenomen met twee keer de beklimming van de Alto El Vivero van de tweede categorie.

De klassementsmannen zullen hier alert en waakzaam moeten zijn en op de eerste rijen moeten koersen. De klim naar de top op 494 meter is met 4,2 kilometer niet lang maar kent wel een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%. Vooral in het middenstuk, waar de percentages soms boven de 10% aantikken, zullen er aanvallers klaar staan om te springen. Pas in de laatste 1,5 kilometer vlakt de klim af tot 5%. Het aantal hoogtemeters wat overbrugd moet worden bedraagt 424 meter. Bijna alle renners met ambities voor een goed klassement zullen erbij zijn.

In de 19e etappe van de Vuelta 2011 was deze combinatie ook opgenomen in het parcours. De Bask Igor Anton Hernandez schreef die rit op zijn naam. Hernandez reed solo naar de zege in zijn Baskische achtertuin. De Brit Chris Froome deed op de slotklim een aanval op de leiderstrui, maar de Spanjaard Juan Jose Cobo (Geox-TMC) kon probleemloos volgen.

map_route

Posted 31 augustus 2016 by toncarnas in Ronde van Spanje, WorldTour

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: