VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 15: Sabiñánigo – Sallent de Gállego 118,5 km.   Leave a comment

Sabiñánigo

Vanuit startplaats Sabiñánigo in de provincie Huesca regio Aragón trekt de karavaan in noordwestelijke richting naar aankomstplaats Sallent de Gállego. Een schitterend skigebied, net over de grens met Frankrijk. De afgelopen jaren is het gebied getransformeerd tot een modern skioord en er zijn nu zelfs 8-zits-liften aanwezig.

Sallent de Gállego

Sallent de Gállego

De streep ter hoogte van het skistation is getrokken op de Aramón Formigal een klim van de eerste categorie. De koersorganisatie UNIPUBLIC presenteerde in de Vuelta 2013 de 16e etappe naar Formigal als een hommage aan de voormalige topklimmer Fernando Escartin, een renner uit de regio Aragón.

In de etappe zijn er drie cols respectievelijk één van de 3e, 2e en van de 1e categorie in het roadbook opgenomen. Door een opgestapelde vermoeidheid van de zware rit op Franse bodem naar de Col d’Aubisque kunnen bij de renners de kilometers zwaar gaan aanvoelen en de hitte of de wind kunnen in de rit een belangrijke rol gaan spelen.

Imprimir

Na 41,3 kilometer begint het eerste klimwerk van de dag naar de Alto de Petralba van de 3e categorie op een hoogte van 1.250 meter. De lengte is 6,3 kilometer à 5%. Na het ronden van de top gaat het in een dalende lijn naar de volgende klim.

Na 76,5 kilometer komt het peloton aan de voet van de Puerto Alto de Cotefablo en wordt het lastiger. De lengte van de onregelmatige klim van 12,5 kilometer naar de top op 1.423 meter is verraderlijk. Het stijgingspercentage bedraagt 4,3%. Een steile strook van meer dan 10% wisselt af met een dalende lijn van 1 kilometer. Daarna stijgt het asfalt weer met wisselende percentages.

Aramón Formigal 1

Aramón Formigal

De slotklim naar Aramón Formigal met een lengte van 14,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6 % is niet bijzonder steil. Maar het is opnieuw de onregelmatigheid van de klim die het verraderlijk maakt. Het meest venijnige punt ligt halverwege met een hellingstrook van 9,5 %. De finishlijn is getrokken ter hoogte van het skistation Formigal op het dak van de Vuelta van dit jaar op 1.790 meter op de Spaans/Franse grens.

Warren Barguil

Warren Barguil

In de Vuelta 2013 bezorgde Warren Barguil zijn ploeg Argos-Shimano opnieuw een overwinning. De 21-jarige Fransman schreef de 16e etappe op zijn naam, een bergetappe over 146,8 kilometer met aankomst bergop het skistation Formigal. De jonge Fransman was op 8 kilometer van de top weggesprongen uit een kopgroep. Bij het ingaan van de laatste kilometer werd Barguil achterhaald door de Colombiaan Rigoberto Urán (SKY), maar in de sprint was de renner van Argos-Shimano de slimste en de sterkste. Barguil had al eerder de 13e etappe van Valls naar Castelldefels op zijn naam gezet.

 

 

Posted 3 september 2016 by toncarnas in Ronde van Spanje, WorldTour

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: