VUELTA 2016 – PARCOURS RIT 20: Benidorm – Alto de Aitana 193,2 km   Leave a comment

 

Benidorm

Benidorm

Vanuit het historisch centrum van Benidorm aan de Costa Blanca vertrekt de karavaan in de voorlaatste rit naar een finish bergop in de autonome regio Valencia. De voormalige vissersplaats ligt op een kaap die de twee grootste stranden scheidt. Dit zijn het Levante-strand (het “nieuwe” Benidorm) en het Poniente-strand (het “oude” Benidorm).

Het is een etappe met 4.192 hoogtemeters en drie beklimmingen van de tweede categorie, één van de derde en één van de buitencategorie.

VE16_ALT_E20_Vec

Na het verlaten van Benidorm rijdt de karavaan direct naar het eerste klimwerk van de dag. Na 31 kilometer begint het peloton aan de Col de Rates van de tweede categorie. De klim gaat 13 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3% naar een top op 620 meter. Het aantal te overbruggen hoogtemeters bedraagt 335 meter.

Na de afdaling koerst het peloton via Orba (115 m) richting de Alto de Vall de Ebo (535 m). De berg van de tweede categorie wordt na 62 kilometer aan de oostelijke kant beklommen. Het is een klim van 8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4% en een steilste sectie van 8,5%.

Na 82,6 kilometer komt het peloton aan de voet van de Alto de Tollos (837 m) van de 2e categorie. De klim is 4,1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. De maximale hellingshoek in de laatste meters van de klim is 14%.

Na de Alto de Tollos is het afdalen tot in Benimarfull (415 m) waarna het peloton koers zet richting Alcoi (550m) en Benilloba (520 m). Na 44,8 kilometer voor de meet begint de klim naar Puerto de Tudons ( 1.020 m)van de tweede categorie. De bergpas is 7,1 kilometer lang het stijgingspercentage is 5,3%. De steilste sectie tikt de 7,5% aan.

Alto de Aitana

Alto de Aitana

Op weg naar de zware slotklim volgt er eerst een lange afdaling naar de voet van de Alto de Aitana van de buitencategorie. De klim deel uitnakend van de Sierra de Aitana met een lengte van 21 kilometer voert naar een top op1.545 meter en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 %. Het aantal te overbruggen hoogtemeters bedraagt 1.281 meters.

Bovendien biedt de slotklim nog een noviteit, want via een weg die normaal gesloten is voor het openbaar rij- en ander verkeer rijdt de karavaan over het terrein van een militaire basis (F-18 Squadron) naar de top van de Alto de Aitana. Sinds 2001 finishte de Vuelta drie keer eerder op deze Alto de Aitana.

1 Robert Gesink

Robert Gesink

In de Vuelta 2009 finishte de 7e etappe ook op de top van de Alto de Aitana. De rit werd gewonnen door Damiano Cunego, terwijl  Robert Gesink derde werd. Johnny Hoogerland reed toen de hele dag in de aanval en werd op minder dan 2 kilometer van de streep gegrepen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: