De 100ste editie van de Giro d’ Italia start op vrijdag 5 mei 2017 in Sardinië   Leave a comment

logo

Het ´Grande Partenza´ van de jubileumeditie vindt plaats in Alghero. De twee daarop volgende etappes in lijn blijft de karavaan op het eiland. “De mooiste wedstrijd ter wereld komt naar de mooiste plek ter wereld”, luidt het bij de organisatie woensdag in Milaan. Het volledige parcours wordt op 25 oktober gepresenteerd.

Zoals al eerder werd bericht was er actuele informatie dat het Grande Partenza zou plaatsvinden op Sardinië. In eerste aanleg zou het plaatsje Sassari dienen als decor voor de openingstijdrit. Maar dat is dus niet het geval.

De etappe passeert wel de stad Sassari in de noordwesthoek van Sardinië maar eindigt er niet. De eerste rit is een etappe in lijn van 203 kilometer. De rit voert van Alghero, van de westkant van Sardinië, de kustplaats Olbia aan de oostkant van het eiland. Onderweg zijn er drie beklimmingen die meetellen voor de bergtrui, waarvan de laatste in volle finale ligt. Toch wordt een massasprint verwacht in de straten van Olbia.

In de tweede etappe rijden de renners van Olbia naar Tortolì in de provincie Ogliastra. De etappe is 208 kilometer lang en voert bijna volledig langs de oostkust. Ondanks de vele hoogtemeters en twee beklimmingen voor het bergklassement wordt er ook hier een massasprint verwacht.

De laatste etappe op het eiland Sardinië voert de renners van Tortolì naar Cagliari de hoofdstad van de gelijknamige provincie en het is de hoofdstad van het Italiaanse eiland. De derde rit is maar 148 kilometer lang, met het oog op de transfer naar eventueel Sicilië of het Italiaanse vasteland die er gedaan moet worden. Er ligt onderweg één hindernis die meetelt voor het bergklassement, maar op papier is dit de eenvoudigste etappe van de drie. Een sprinter zal dus met de ´Maglia Rosa” Sardinië verlaten.

cagliari

Cagliari

Het is volgend jaar tien jaar geleden dat de Giro van start ging op Sardinië. Destijds werd de ronde geopend met een ploegentijdrit van Caprera naar La Maddalena. De Italiaanse wielerformatie Liquigas – Bianchi won die ploegentijdrit. Het team was over 25,6 kilometer op Sardinië dertien seconden sneller dan Astana. Team CSC eindigde op een halve minuut als derde.

Liquigas (4)

 

In het verleden trok de Giro maar weinig naar het eiland. Enkel in 1961, 1991 en 2007 mocht Sardinië ´La Corsa Rosa´ verwelkomen.

Posted 14 september 2016 by toncarnas in Nieuws, Ronde van Italie

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: