Nieuwe UCI-wedstrijd Pro Ötztaler 5500 in 2017   Leave a comment

naamloos

vlag-oostenrijk

De zware Oostenrijkse recreantenwedstrijd Ötztaler 5500 is vanaf 2017 een officiële wedstrijd. In die koers worden vier grote cols bedwongen. Dat meldt Cyclingmagazine.de. “Onder de naam Pro Ötztaler 5.500 komt vanaf volgend jaar een nieuwe professionele koers op de kalender. Deze zal dezelfde wegen als de fietsmarathon bedwingen.”

In die fietsmarathon moeten de renners achtereenvolgens over de Küthai, de Brenner, de Jaufenpass en tot slot de Timmelsjoch. De Kühtai is 2.020 meter hoog, de Brennerpass wordt beklommen tot 1.377 meter. Daarna volgt de Jaufenpass, met de top op 2.090 meter. In volle finale ligt de Timmelsjoch de hoogste beklimming van de dag.

De Timmelsjoch (Passo del Rombo) in de Ötstaler Alpen is een 2.474 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. De Hochalpenstrasse verbindt Sölden in het Ötztal met St. Leonhard in Passeier in het Passeiertal richting Italië naar Merano.

timmelsjoch

Vanaf Ötz volgt er een lange aanloop naar de wintersportplaats Sölden. In het begin met veel vals plat afgewisseld met enkele steile sectie’s na Habichen en met name na Aschbach. Ook na Sölden waarbi,j de aanloop naar de beruchte Rettenbachferner(2675 meter) wordt gepasseerd gaat het ten zuiden van Sölden direct omhoog naar een hoogte van 1.470 meter.

SÖLDEN

SÖLDEN

Na een lastige passage in Zwieselstein worden er ter hoogte van Untergurgl de eerste echte haarspeldbochten aangesneden. Na passage van het tolstation, ter hoogte van Hochgurgl, volgt er bij Windegg een lus naar rechts en een scherpe afdaling naar de Timmelsbach waarna de weg zich ontmoedigend lang rechtuit strekt en steil de kale berg opslingert. Vlak voor de top komen er nog een tweetal wijdse haarspelden waarna bovenop van het prachtige uitzicht op de Ötztaler Alpen in het westen en de Stubaier en Sarntaler Alpen in het oosten en zuidoosten kan worden genoten. Een eventuele afdaling naar het Italiaanse Merano moet met de nodige voorzichtigheid worden ondernomen gezien de talrijke onverlichte tunnels vooral kort na de top, de smallere weg en de flinke verkeersintensiteit.

zwieselstein_-_otztal_-_austria

Zwieselstein

De afstand van de koers is 238 kilometer. Het mag geen verrassing zijn, de Ötztaler 5500 heet zo vanwege de 5.500 hoogtemeters. Op 26 augustus 2017 zal de Oostenrijkse wedstrijd plaats vinden. “Internationale toprenners van de bekendste wielerploegen zullen op exact dezelfde wegen onderweg zijn als de dag erop de recreanten doen.” Dat zegt organisator Ernst Lorenzi. De organisatie van de Pro Ötztaler 5500 heeft de ambitie om binnen enkele jaren de WorldTour te betreden.

show_hotel_rosengarten-1330442355

Posted 27 oktober 2016 by toncarnas in Nieuws

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: