Gent-Wevelgem 2017 pakt uit met een opvallende nieuwigheid.   Leave a comment

 

dsc_0637-bewerkt-2

Op zondag 26 maart staat de 79ste editie van Gent-Wevelgem op het programma. De WorldTour-koers bestaat sinds 1934 waar de wind, kasseien en de hellingen van Frans-Vlaanderen en het Heuvelland de koers hard maken.

Volgend jaar heeft de klassieker enkele opvallende nieuwigheden in petto. Om de slachtoffers van WO I te eren, doet het peloton een passage in Ploegsteert. Met een kleine wijziging van het parcours trekt het peloton over drie half verharde stroken waarbij het slagveld van de Grote Oorlog (1914-1918) wordt herdacht.

cemetery-ploegsteert_memorial

Ploegsteert Memorial

Aan de ingang van de tweede strook ligt het Christmas Truce Monument dat de symboliek van de Kerstbestanden in 1914 weergeeft.

dsc_0259

In en rond het dorpje Ploegsteert in provincie Henegouwen liggen er diverse begraafplaatsen van geallieerde soldaten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden ongeveer 600.000 militairen in de Belgische Westhoek.

Het zal een belangrijke passage zijn met het inpassen van deze zogenaamde “Greenroads” tussen de beklimmingen van de Kemmelberg. In totaal gaat het om een afstand van 5,2 kilometer en het zal voor nervositeit in het peloton gaan zorgen. De eerste twee stroken zijn licht hellend en bevinden zich in open vlakten waar de wind vrij spel zal hebben.”

Kemmelberg

Kemmelberg

Er zal minder mogelijkheid zijn om te recupereren. De wedstrijd zal hier niet gewonnen worden, maar het kaf zal verder van het koren worden gescheiden. Spectaculair was de 77e editie van deze WT-koers waar de renners letterlijk van hun fiets werden geblazen door ijskoude windstoten die met een kleine 100 km/uur vanaf de Noordzee over Vlaanderen raasden. De windvlagen waren tijdens de koers zo hevig dat sommige renners letterlijk van de weg werden geblazen. De chaos werd die dag compleet toen een auto zich uit tegenovergestelde richting op het parcours begaf.

Vorig jaar schreef de 26-jarige Peter Sagan uit Žilina in het noordwesten van Slowakije de door stevige wind gekleurde editie van Gent-Wevelgem op zijn naam. Na waaiervorming in de Moeren viel de beslissing op de laatste beklimming van de Kemmelberg.

logo-gent-wevelgem-partner

Posted 24 november 2016 by toncarnas in WorldTour

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: