Dopingproces rond Stefan Schumacher begonnen

Stefan Schumacher
Stefan Schumacher

Woensdag is in Stuttgart het proces tegen dopingzondaar Stefan Schumacher van start gegaan. Dat meldt de Standaard.

Volgens het openbaar ministerie heeft de Duitse wielrenner, ondanks het feit dat de positieve tests al bekend waren, in 2008 150.000 euro gekregen van zijn toenmalige team Gerolsteiner. Schumacher, die enkele weken voor aanvang van het proces jarenlang dopinggebruik toegaf, ontkent dat echter met klem.

Op de eerste zittingsdag in Stuttgart weigerde de Duitser het om de toenmalige dopingarts van de Gerolsteiner-ploeg bij naam te noemen. ‘De mensen die mij hebben bijgestaan maakten net als ik deel uit van een dopingsysteem’, verklaarde de 31-jarige Schumacher. ‘Het klinkt misschien komisch, maar ik heb echt het gevoel dat die mensen mij wilden helpen.’

  • Op 14 mei 2005 werd Schumacher voor de eerste keer positief bevonden in de Ronde van Rheinland Pfalz. Op advies van zijn behandelende arts nam Schumacher een middel tegen hooikoorts en verkoudheidsklachten. Het middel bleek de verboden stimulerende stof cathine te bevatten, wat leidde tot een positieve dopingcontrole en mogelijk twee jaar schorsing.
  • In 2008 werd Schumacher betrapt op het gebruik van CERA, een vorm van EPO.

De Duitser werd al een tijd in het vizier gehouden, maar het laboratorium van Châtenay-Malabry kon zijn schuld niet bewijzen met de urinestalen. De test zou verkregen zijn door een combinatie van een bloedonderzoek en een laboratorium onderzoek.

In 2008 had Schumacher 2 etappes in de Tour de France gewonnen, en behaalde hij brons op het wereldkampioenschap. Die uitslagen werden in 2009 geschrapt en Schumacher kreeg van de UCI een schorsing tot 22 februari 2011 opgelegd. Ook zijn nieuwe contract bij de Quick.Step-ploeg van Patrick Lefevre  kwam daardoor te vervallen.

Na zijn schorsing in augustus 2010 kreeg hij onderdak bij de Italiaanse ploeg Miche-Selle Italia. Tegenwoordig rijdt hij bij de bescheiden wielerploeg Christina Watches-Onfone.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.