Dutch Food Valley Classic: Zonneveld kiest voor een nieuwe opzet

Thijs Zonneveld
Thijs Zonneveld

Dutch Food Valley Classic

De klassieker Dutch Food Valley Classic (1.1.), voorheen Veenendaal-Veenendaal, krijgt een nieuwe opzet en uitvoering. Dat vertelde de nieuwe koersdirecteur Thijs Zonneveld maandagavond op een presentatieavond. ,,Dit is een unieke kans om een aanzet tot vernieuwing te maken van een sport die in problemen verkeert”, vertelde hij. Bron: de “Veenendaalse Krant”.

Zo gaat de koers drastisch worden ingekort, en komen er kleinere ploegen aan de start. Er zullen zes renners per team aan de start staan. “Daardoor kan een ploeg de koers minder controleren. Dus maken ook meer renners kans op de winst. Er zullen hierdoor best sprinters of ploegen afhaken, dat is dan maar zo. We willen renners aan de start die de koers serieus nemen.”

  • Het wielrennen bevindt zich op een kruispunt”, vertelt Zonneveld. ,,Aan de ene kant het oude wielrennen, aan de andere kant het nieuwe. De sport heeft een probleem in geloofwaardigheid. Een bestuurlijk probleem ook. De renners en de ploegen snakken naar innovatie, aan vernieuwing. De UCI doet het niet, maar wij zien dit als een unieke kans. We willen een experimenteerplatform zijn voor het hele wielrennen. Het gaat niet alleen om deze koers en deze dag, maar om de toekomst van de sport.

Wat wel hetzelfde blijft is de startplaats. Dat is ook dit jaar Veenendaal. De finish komt vrijwel zeker te liggen op de Veenendaalsestraatweg, bij Residence Rhenen, iets bergop. We gaan vanuit Veenendaal in een rechte lijn en zo snel mogelijk naar de Posbank. Daar gaan de renners ongeveer acht tot tien rondes rijden, met veel klimmen dus.”  Daarna weer in een rechte lijn terug naar Veenendaal waar nog enkele plaatselijke rondjes gereden worden en het is de bedoeling om te finishen op de N416.

Daarmee zijn Zonnevelds ideeën echter nog niet op. “Ik wil camera’s in de koers, op fietsen bijvoorbeeld. Maar ook gegevens voor applicaties, zoals hoe hard wordt er gereden, waar rijdt die renner in het peloton, wat zijn de hartslagen van de renners. Daardoor wordt het allemaal interessanter voor de kijker.”

De vertrektijd zal na de toertocht rond 15.00 zijn, zodat de verwachte aankomsttijd tussen 19.00 en 19.30 komt te liggen. Daarnaast heeft Zonneveld nog een speciale wens, die waarschijnlijk nog langs de UCI zal moeten. “Ik ben in gesprek met Marianne Vos over deelname. Als zij wil dan is ze welkom.”

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.