Tour de France 2013 – Selectie: Team Europcar

DSC_5258DSC_5249

Europcar is de laatste jaren één van de meest succesvolle ploegen in de Tour de France. Met Pierre Rolland en met Frankrijks meest bekende renner Thomas Voeckler hoopt de ploeg de zegereeks voort te zetten. Voeckler en Rolland zijn de kopmannen van het Franse team.

Voor het klassement rekent men meer op Pierre Rolland. Voor hem begon het succes in 2011, het jaar dat Europcar de opvolger werd van Bbox Bouygues Telecom. De Fransman werd 10e en won het jongerenklassement, maar het hoogtepunt was zijn prachtige zege in de 19e etappe van Modane naar de Alpe d’Huez.

In 2012 liet hij zien dat deze overwinning geen toevalstreffer was. Rolland won rit 11 van Albertville naar La Toussuire. In een loodzware Alpenrit, met in totaal vier stevige cols, kwam hij alleen boven op La Toussuire. Hij eindigde uiteindelijk dat jaar als 8e in het algemeen klassement. Met zijn aanvallen in de bergen kan hij opnieuw een heel eind komen. De Fransen hebben veel vertrouwen in hem, al kon hij dit seizoen maar met één eindzege overtuigen. Hij won dit jaar de 4e etappe en het eindklassement van het Circuit Cycliste Sarthe – Pays de la Loire (2.1).

Thomas Voeckler is door zijn aanvalsdrift en strijdlust uitgegroeid tot lieveling van het volk. Zo won hij vorig jaar 2 etappe ’s en ging hij ook met de bolletjestrui naar huis. Voeckler won de 10e rit van Macon naar Bellegarde-sur-Valserine. Hij maakte deel uit van een groep die al kort na de start ontsnapte. Op indrukwekkende wijze won hij de 16e etappe in de Pyreneeën met vertrek in Pau en aankomst in Bagneres de Luchon. ‘Titi’ kwam solo aan in Luchon. Hij gaat ongetwijfeld weer voor spektakel zorgen. En wellicht komt dan ook een topklassering in het vizier, net als in 2011 toen hij verrassend vierde werd.

Thomas Voeckler schreef dit jaar de Route du Sud op zijn naam. De Fransman won de 3e etappe en greep daar de macht. Voeckler was in de koninginnenrit naar Bagnères-de-Luchon de snelste van een kopgroep van vier renners.

Deze maand schreef Voeckler de 6e etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam. In de etappe over 143 kilometer van La Léchère naar Grenoble bleef de markante Fransman de Spanjaard José Herrada Lopes en de Belg Kevin Seeldraeyers nipt voor

David Veilleux won de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné. De 25-jarige Canadees bleef als enige over van een kopgroep van vier renners.

Yohann Gène won de 2e etappe in de Route de Sud. De Franse renner bleef in de sprint Chris Sutton (SKY) en Samuel Dumoulin (ALM)voor. Het was zijn 2e etappezege van dit seizoen. Gène wist eerder dit jaar de 6e etappe van La Tropicale Amissa Bongo te winnen. Tevens schreef hij het eindklassement op zijn naam.

De Japanner Yukia Arashiro won in 2012 de Tour du Limousin (UCI 2.HC). Jérémy Roy won de slotetappe. Omdat beide renners op dezelfde eindtijd kwamen werd er na rekenwerk van de jury Arashiro aangewezen als eindwinnaar van de Tour du Limousin.

Jérôme Cousin boekte in de 3e etappe van Etoile de Bessèges zijn eerste profzege. De 23-jarige Fransman was na een etappe van 152 kilometer van en naar Bessèges de snelste van een kopgroep van elf renners.

Europcar stuurt met Jérôme Cousin (24), Kevin Reza (25) en David Veilleux (25) drie renners naar Corsica die voor het eerst hun opwachting maken in een grote ronde.