TOUR 2013 – PARCOURS RIT 07: MONTPELLIER – ALBI

Etappe 7albi-2

De etappe van Montpellier naar Albi is de laatste rit voordat het peloton zich voor 2 lastige bergritten naar de Pyreneeën begeeft. Na 205 kilometer is de finish getrokken in Albi een stad in het zuiden van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het Franse departement Tarn. Door Albi stroomt de rivier de Tarn.

Vanaf de start in Montpellier gaat het in noordwestelijke richting, dwars door de prachtige natuur van de Tarn en de Hérault. Van het vlakke parcours gaan we nu langzaam over naar de meer lastige glooiende ritten. Het is de derde zogenaamde overgangsetappe ook al is deze een stuk heuvelachtiger dan de voorgaande twee.

Er zitten vandaag 2 serieuze beklimmingen van de tweede categorie bij. Zo krijgen de renners de Col des 13 Vents – 6,9 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 %  en de Col de La Croix de Mounis  – 6,7 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 %.

Verder gaat het peloton nog over de Côte de Quintaine en de Côte de Teillet. De laatste beklimming ligt op circa 34 kilometer voor de finish.

Op voorhand lijkt een massasprint het meest logische eindresultaat van deze rit van 205 kilometer. Wederom een belangrijke dag voor de renners die hun zinnen hebben gezet op de groene trui van het puntenklassement. Gegadigden voor de groene trui als Peter Sagan, André Greipel, Mark Cavendish en Matthew Goss zullen vandaag extra scherp zijn.

We naderen de Pyreneeën en dit berggebied werpt al hun schaduw vooruit, want zowel morgen als op 7 juli moeten de coureurs fors in de stijgbeugels. De klimmers zullen het vandaag dus wat rustig aan doen.

De aankomststad Albi werd bekend door de individuele tijdrit in de 13de etappe van de Tour 2007, die 54 kilometer bedroeg. Alexandre Vinokourov won deze tijdrit, maar door zijn dopingschorsing werd zijn overwinning uit de boeken gehaald. Hierdoor werd Cadel Evans officieel aangewezen als laureaat van de 13de etappe.

Vermeldenswaardig is dat Albi het Toulouse-Lautrec museum huisvest. Niet toevallig, want deze befaamde schilder van het nachtleven van Parijs is er geboren. Tevens werd vorig jaar Albi door de sportkrant L’ Equipe uitgeroepen tot de meest sportieve stad van Frankrijk.

De Kathedraal Sainte-Cécile staat sinds juli 2010 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is de zetel van de aartsbisschop van Albi (voluit Albi-Castres-Lavaur).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.