Tour 2013: Tony Martin wint tijdrit in Mont-Saint-Michel

Tony Martin
Tony Martin

Tony Martin heeft woensdag de eerste individuele tijdrit van de Tour de France gewonnen. De Duitse tijdritspecialist van Omega Pharma-Quick-Step maakte zijn favorietenrol meer dan waar in de 33 kilometer lange rit van Avranches naar Mont-Saint-Michel.

De regerend wereldkampioen tijdrijden zette een tijd neer van 36.29 minuten. “Der Panzerwagen” was al op de eerste dag van de Tour gevallen met tal van blessures tot gevolg. Het weerhield hem er niet van alle concurrenten ruim achter zich te houden.

Chris Froome van Team Sky was 12 seconden langzamer en werd tweede. De geletruidrager breidde zijn voorsprong op de concurrentie uit. De Belg Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) reed een indrukwekkende tijdrit en werd knap derde. Met een tijd van 37’30” zette de Waaslander een indrukwekkende prestatie neer.

Bauke Mollema (Belkin), die elfde werd in de tijdrit, liep 7 seconden in op Alejandro Valverde (MOV). De Groninger staat nu 12 seconden achter op de Spanjaard en blijft derde in het eindklassement.

Ploeggenoot Laurens ten Dam steeg net als Mollema boven zichzelf uit in de race tegen de klok. Hij handhaafde zich weliswaar in de top van het klassement, maar werd wel ingehaald door Roman Kreuziger en Alberto Contador (TST). De Nederlander daalt van de vierde naar de zesde stek.

Beste Nederlander vandaag was Tom Dumoulin. De renner van Argos-Shimano gaf een minuut en 45 seconden toe op winnaar Tony Martin en werd negende.

De Keniaanse Brit Chris Froome heeft na de 11e etappe 3 minuten en 25 seconden voorsprong op Alejandro Valverde. Bauke Mollema staat daar 12 seconden achter. De Pool Michał Kwiatkowski (OPQ) nam door een knappe tijdrit de witte trui van het jongerenklassement over van Nairo Quintana (MOV).

Donderdag volgt een vlakke rit van Fougères naar Tours. Het wordt een vrij lange rit van ruim 218 kilometer over glooiend terrein. Een etappe geschikt voor de sprinters.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.