TOUR 2013 – PARCOURS RIT 17: EMBRUN – CHORGES (TIJDRIT)

Lac de Serre   Etappe 17

De tijdrit van vandaag over een afstand van 32 kilometer langs het meer van Serre Poncon aan de voet van de Alpen wordt een lastige dag voor de klassementsrenners  Het parcours is bijzonder technisch en het gaat continu op en af.

Geen echte klimtijdrit, maar zeker ook geen rit voor de specialisten van de grote versnelling en liefhebbers van rechte wegen.

De rit gaat van start in Embrun in het departement Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur) aan de oevers van het Lac de Serre-Ponçon, een stuwmeer op de Durance, en het gaat vrijwel meteen omhoog. Stukken van 10 en 8 % stijging wisselen elkaar af in de eerste zes kilometer.

De renners rijden via La Gardette, Les Truchets en Les Bouteils naar het eerste bergje van de 2e categorie de Côte de Puy Sanières (6.4 kilometer lang à 6 %), hier vindt ook de eerste tijdmeting plaats. Dit punt ligt ongeveer op 10 minuten van de start af.

Het 2e meetpunt ligt na Picoune en Chérines op de Côte de Réallon. Ook dit is een beklimming van de 2e categorie. De klim is 6.9 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.3 %.
Daarna volgt er een gevaarlijke afdaling met tal van scherpe bochten via Saint Apollinaire naar Chorges in het departement Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur).

Doorgaans is de laatste tijdrit in de Tour op een zaterdag. Ditmaal niet, waardoor er eventueel meer vuurwerk  kan ontstaan in de komende bergritten in de Alpen. Finishplaats Chores biedt voor het eerst onderdak aan de renners in de Tour geschiedenis. Embrum daarentegen was al 3x eerder te gast.

 De duur van de tijdrit zal gemiddeld 60 minuten zijn, afhankelijk van de snelheid en de voorspelde slechte weersomstandigheden.  De laatste renner wordt rond 17:19 uur aan de finish verwacht in het noordwestelijk van het meer gelegen Chorges.

Eén feit staat vast deze tijdrit past precies in het plaatje van hetgeen Amaury Sport Organisation (A.S.O). in de Tour wil, gelijke kansen voor de klimmers en de tijdrijders. Zodat de Tour tot het eind spannend blijft.  A.S.O. is een onderdeel van de Franse mediagroep E.P.A. (Editions Philippe Amaury), die onder meer de sportkrant l’Équipe, de krant Le Parisien, tijdschriften (France Football, Vélo Magazine), en een eigen televisiekanaal (l’Equipe TV) bezit.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.