VUELTA 2013 – PARCOURS RIT 19: SAN VICENTE DE LA BARQUERA – OVIEDO – ALTO DEL NARANCO

AltoDelNaranco                     etappe-19-profiel

Asturië heeft de laatste jaren steeds vaker een doorslaggevende rol gespeeld in de Vuelta. Dit jaar is het zeker het geval, want de beslissende bergritten spelen zich af in deze regio. Het strijdtoneel van de Vuelta 2013 zal hier in de bergen van Asturië worden beslist.

Vanuit de kustplaats SAN VICENTE DE LA BARQUERA in de provincie Cantabrië koerst de Vuelta-karavaan over een afstand van 181 kilometer in westelijke richting naar OVIEDO. Het is de hoofdstad van de provincie Asturië met aankomst bergop de ALTO DEL NARANCO. De berg is in 2013 voor de 13e keer in het routeschema van de Vuelta opgenomen.

Mogelijk dat de wind vanaf de start langs de kustlijn nog een rol kan gaan spelen in de etappe. Waaiers zullen vandaag wellicht uitblijven, maar verrassingen liggen natuurlijk altijd op de loer.

In de eerste honderd kilometer rijden de renners door heuvelachtig gebied. De lastige hellingen zitten allemaal in de laatste 35 kilometer, dus een perfecte kans voor de aanvallers die nog voor een ritzege in de Vuelta gaan.

De eerste tussensprint komt na103 kilometer in Villaviciosa (10 m) regio Asturië.

Daarna volgen er drie cols van de 3e categorie, de eerste volgt na 115,3 kilometer de Alto de la Campa (395 m). De klim gaat in een stijgende lijn gelijkmatig omhoog maar telt niet mee voor het bergklassement.

Daarna volgen de Alto de San Emiliano (515 m) en de Alto de la Manzaneda ( 375 m), beiden van de 3e categorie. De klim van de Alto de la Manzaneda is 3.5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 %. Het aantal hoogtemeters bedraagt 237 meter.

De tweede tussensprint volgt na 160 kilometer in El Padrón (385 m).

Alto+del+Naranco

Op 8 kilometer voor de finish komt het peloton aan in Oviedo, waar de beklimming van de Alto del Naranco van de 2e categorie wacht. Even buiten Oviedo rijden de renners in 5,7 kilometer naar de top van de Alto Del Naranco met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 %. Het steilste stuk is rond de 10 %. De top ligt op een hoogte van 644 meter.

De top tien van het klassement ziet er ondanks het geboden spektakel op de Alto de Peña Cabarga nog hetzelfde uit. Het is een seconden spel voor de klassementsrenners.

De 41-jarige Chris Horner viel gisteren op de slotklim aan. De Amerikaan van Radioshack-Leopard loste leider Vincenzo Nibali, maar kwam op de streep 3 seconden tekort om de rode trui te pakken.

Horner, die zesde werd, pakte 25 seconden op Nibali. De rode truidrager Nibali kwam vlak achter Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde als tiende over de meet en voelt de hete adem van Chris Horner in zijn nek.

Achter Horner volgt Valverde, nu derde in de stand, op 1.09 m.  Joaquim Rodriguez en Nicolas Roche maken de top vijf vol.

Grote verschillen zullen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in rit 19 nog niet komen. De echte klimmers zullen vandaag elkaar vast niet veel toegeven en afwachten tot de komende zware rit naar de gevreesde en lastige Alto de L’Angliru.


Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.