TOUR 2014 – PARCOURS RIT 21: EVRY – PARIJS 137,5 KM

Na drie enerverende weken en ruim 3.600 kilometer verder sinds het vertrek uit Leeds bereiken de renners vandaag het slot van de 101ste Tour de France. De laatste etappe van “La Grande Boucle” de traditionele afsluitende rit naar Parijs.

In de ochtenduren volgt er voor de renners eerst nog de verplaatsing per vliegtuig voor de laatste rit.

EVRY
EVRY

Als startplaats voor de  etappe naar Parijs  heeft Amaury Sport Organisation dit jaar Évry in het departement Essonne regio Île-de-France uitgekozen.

Traditioneel legt het peloton in een gemoedelijke sfeer het eerste gedeelte van de triomftocht richting Parijs in een gestaag tempo af. Maar zodra de Eiffeltoren in zicht komt gaat het full speed ahead.

 

Etappe 21 2 c

Net als vorig jaar wordt de rit ‘s avonds verreden, met de aankomst rond 19:00 uur op de Champs-Élysées en rijden de renners rijden weer om de Arc d’Triomphe heen.

 

Arc-de-Triomphe

Marcel Kittel won vorig jaar de slotrit van de Tour. De Duitse spurtbom ging de sprint van ver aan en hield knap stand. Kittel pakte hiermee zijn vierde etappeoverwinning van de Tour van 2013 mee. Er zullen ook dit jaar weinig verrassingen zijn, het wordt bijna zeker weer een massasprint.

De truien voor de klassementen zijn verdeeld. De bergkoning is bekend en ook de groene en witte trui zal deze etappe niet meer van eigenaar veranderen. De gele truidrager hoeft slechts de finish te halen om zich eindwinnaar van de Tour de France van 2014 te mogen noemen.

  • La Course

ASO maakte eerder dit jaar bekend dat in deze editie van de Tour voordat de mannelijke profs Parijs bereiken de vrouwen de strijd met elkaar mogen aanbinden op de omloop rond de Champs-Elysées onder de titel La Course by Le Tour de France.

MARIANNE VOS
MARIANNE VOS

De campagne van onder anderen Marianne Vos om de Tour de France voor vrouwen tegelijkertijd met de mannen te laten verrijden, leverde een eerste succes op.

Vos startte vorig jaar juli samen met collega’s Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie om een Tour de France voor vrouwen tegelijkertijd met de mannen te organiseren. De ASO nodigde de vrouwen daarna uit voor een gesprek en het leidde uiteindelijk tot resultaat. Voor het eerst sinds 1989 komen mannen en vrouwen in Parijs samen in actie.

 

Parijs_eiffel

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.