Voorbeschouwing Eneco Tour 2016   Leave a comment

Bolsward

Bolsward

De 12e editie van de Eneco Tour start voor de tweede keer op rij in een vlakke rit over 184,7 kilometer in het Friese Bolsward in het noorden van Nederland. De WorldTour-koers door de lage landen is dit jaar vanwege de Olympische Spelen opgeschoven naar september op twee weken voor het WK in Qatar.

Het parcours van de Eneco Tour kent dit jaar relatief veel kilometers tegen de klok en aardig wat kansen voor sprinters. Het zwaartepunt ligt in het slotweekend, wanneer de Vlaamse Ardennen worden aangedaan. De slotrit voert net als het afgelopen jaar naar Geraardsbergen in de provincie Oost-Vlaanderen

Een wijziging ten opzichte van andere jaren is dat er een ploegentijdrit in het programma zit. De organisatie hoopt daarmee de renners die zich voorbereiden op het WK extra van dienst te zijn. Het parcours is vlakker dan we gewend zijn, deelde koersdirecteur Rob Discart al eerder in een persbericht mede. De specialist tijdrijder kan tijdens de Eneco Tour dus zijn benen testen met het oog op Qatar.

Breda

Op de tweede dag is er de korte individuele tijdrit van 9,6 kilometer in Breda en het zal de eerste test voor de renners zijn die gaan voor de winst in het eindklassement. De tijdrit start op de Claudius Prinsenlaan het centrum van de oude hoofdstad van de Baronie. Het parcours voert richting het Mastbos en de finish op dezelfde plek als de startlocatie.

Voor rit drie trekt de karavaan naar Blankenberge aan de Noordzeekust in de provincie West-Vlaanderen. Het is de belangrijkste badplaats aan de Belgische kust. Het blijft vlak tot aan de aankomst in Ardooie. In Ardooie worden nog twee plaatselijke rondes afgewerkt, voordat de etappe waarschijnlijk weer in een massasprint beslist gaat worden.

Etappe vier vertrekt uit Aalter in de provincie Oost-Vlaanderen en de streep is getrokken in St. Pieters-Leeuw in de provincie Vlaams-Brabant. Met de Bruine Put en de Alsemberg komen we in de finale twee hellingen tegen bekend uit de Brabantse Pijl.

Het startpodium van de ploegentijdrit staat opgesteld in de Nederlandse gemeente Sittard-Geleen in de provincie Limburg. In de straten van de Limburgse gemeente Sittard-Geleen wacht een 20,9 kilometer lange ploegentijdrit over lange en rechte wegen.

Als het klassement na de rit nog niet definitief gemaakt is, dan zorgt de voorlaatste rit met start in Riemst en aankomst in Lanaken daar wel voor. Het parcours voert de karavaan door de provincie Belgisch Limburg één van de vijf provincies van het Vlaams Gewest. De startplaats is Riemst ten westen van Maastricht. Het peloton krijgt met de Muizenberg, de Côte Halembaye, Côte de Bois la Dame, Côte Rue Saivelette en de Côte Trois Fontaines in totaal 21 beklimmingen voorgeschoteld, voordat in Lanaken de meet wacht.

Manuel Quinziato

Manuel Quinziato

Op de slotdag krijgen de renners de koninginnenrit door de Vlaamse Ardennen voorgeschoteld.

Op de slotdag krijgen de renners de koninginnenrit door de Vlaamse Ardennen voorgeschoteld. In de finale staan de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg op het routeschema. De aankomst is aan de Veste in Geraardsbergen.

Vorig jaar schreef Manuel Quinziato de slotrit van de Eneco Tour op zijn naam. De 36-jarige Quinziato uit Bolzano in de regio Trentino-Alto Adige van het BMC Racing Team van manager Jim Ochowicz kwam op de Vesten in Geraardsbergen als eerste over de streep, nadat hij in de finale zijn twee medevluchters achter zich had gelaten. De 24-jarige Tim Wellens uit Sint-Truiden in de Belgische provincie Limburg Tim behield de witte leiderstrui en mocht zich voor het tweede jaar op rij eindwinnaar noemen.

Tim Wellens

Tim Wellens

De Gouden Kilometer die in navolging van de Baloise Tour of Belgium vorig jaar werd geïntroduceerd, blijft gehandhaafd. Het concept waarbij in volle finale bij drie sprintjes bonificatieseconden zijn te verdienen, bleek een succes.

Eneco Tour

Rittenschema Eneco Tour 2016:

  1. 19/09: Etappe 1: Bolsward – Bolsward
  2. 20/09:Etappe 2: Breda – Breda (ITT)
  3. 21/09: Etappe 3: Blankenberge – Ardooie
  4. 22/09: Etappe 4: Aalter – St-Pieters-Leeuw
  5. 23/09: Etappe 5: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (TTT)
  6. 24/09: Etappe 6: Riemst – Lanaken
  7. 25/09: Etappe 7: Bornem – Geraardsbergen

Posted 17 september 2016 by toncarnas in WorldTour

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: