13-07 TOUR 2017 – Etappe 12 Pau – Peyragudes (214,5km)

PAU

Vanuit Pau in het departement Pyrénées-Atlantiques (regio Occitanie) vertrekt de eerste van twee loodzware opdrachten door de Pyreneeën. Het is een niet te onderschatten bergetappe in het Franse gedeelte van het gebergte met 5 geclassificeerde cols en met één col van de buitencategorie. De etappe voert met een tweetrapsbeklimming naar de aankomstzone op het skistation Peyragudes. Het wintersportgebied is gelegen in de departementen Hautes-Pyrénées en Haute-Garonne in de regio Occitanie.

PEYRAGUDES

De etappe is een opeenvolging van beklimmingen en zal ongetwijfeld voor serieuze tijdsverschillen in het klassement gaan zorgen.

Vanuit de start in Pau rijden de renners in een relatief vlakke aanloop via Tournay (260 m) richting de Pyreneeën. Na inleidend klimwerk op de Côte de Capvern (7.7 km à 3,1%) van de vierde categorie doemt na 111,5 kilometer de Col des Ares van de tweede categorie op. De klim is 7,4 kilometer lang en gaat naar een hoogte van 819 meter. Het gemiddeld stijgingspercentage is 4,6%. Het hoogteverschil is 310 meter.

Onderweg ligt er na 120 kilometer een tussensprint ter hoogte van Loures-Barousse (445 m) met punten voor het nevenklassement van de groene truOp 75 kilometer van de meet volgt de Col de Menté met een top van 1.349 meter. De klim van de eerste categorie is 6,9 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1%. Het steilste stuk gaat met 16% omhoog. Het hoogteverschil is 849 meter.

PORT DE BALES

Na een korte afdaling staat de zwaarste klim van de dag de Port de Balès (1.755 m) van de buitencategorie in het routeboek. Tot de top van de bergpas is het 11,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 %. Het is een lange en onregelmatige klim met 903 hoogtemeters en stijgingspercentages van boven de 11%. De eerste 8 kilometer is niet bepaald lastig, maar daarna wordt de klim steeds lastiger. In de laatste 5 kilometer komt het stijgingspercentage niet beneden de 8 %. De Port de Balés ligt op 30,5 kilometer van de eindstreep.

Na de afdaling volgt de slotklim naar de Col de Peyresourde. De col is een vazal van de Tourmalet en de Aubisque, maar veel minder gemeen. Het is een traditionele passage in de Tour, want het vormt de verbinding tussen de andere giganten in de Pyreneeën. De beklimming is 9,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 %.

De col van de eerste categorie figureerde al 42 keer in de Tour de France en de top ligt op een hoogte van 1.569 meter.

PEYRAGUDES

Na de ronden van de top van de Peyresourde gaat het weer omhoog met de lastige klim naar het skistation Peyragudes. De beklimming is 2,4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Vooral het laatste deel van de korte beklimming kent steile secties die oplopen tot 16%.

De streep is getrokken op de start- en landingsbaan van het enige vliegveld in de Pyreneeën. Het skistation verenigt sinds 1988 het station van de Peyresourde en de berg Les Agudes in Spanje.

ALEJANDRO VALVERDE

In de Tour 2012 won Alejandro Valverde de 17e etappe van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes. De Spanjaard uit Las Lumbreras in de regio Murcia van Team Movistar kwam op het skistation als eerste boven na een solo van ongeveer 35 km door de Pyreneeën.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.