Tour de France 2013 – Selectie: Garmin-Sharp

DSC_7606DSC_7605

Garmin heeft als laatste team haar selectie voor de Tour de France bekend gemaakt. De Amerikaanse formatie reist met een sterk blok klassementsrenners en tijdrijders naar de start op Corsica. Ryder Hesjedal en Andrew Talansky lijken de belangrijkste kandidaten voor een mooie eindklassering. Sprinter Tyler Farrar wordt thuis gelaten.

De Canadees Ryder Hesjedal start als kopman, maar de ploeg benadrukt dat er naast Hesjedal ook ‘genoeg andere opties’ zijn. In de afgelopen Giro d’ Italia moest Hesjedal als titelverdediger geblesseerd opgeven.

‘We hebben heel wat mogelijkheden met deze ploeg. We willen de koers animeren en met onze agressieve strategie mikken we hoog in het algemeen klassement’, verduidelijkte ploegleider Jonathan Vaughters. ‘We zorgen elk jaar in de Tour voor een verrassing en hopen dat ook dit jaar te doen.’

Naast de Giro-winnaar van 2012 die als zesde finishte in de Tour van 2011 mikt Garmin ook op de ervaring van de Amerikanen Christian Vande Velde (4e in 2008, 8e in 2009) en Tom Danielson (8e in 2011) en de Brit David Millar (4 etappezeges).

Natuurlijk dient er ook rekening gehouden te worden met Daniel Martin. De Ier is dit seizoen definitief doorgebroken en zal zeker hopen op een dagsucces. Daniel Martin won verrassend de 99e editie van Luik-Bastenaken-Luik “La Doyenne”.

Dan Martin werd ook eindwinnaar van de Spaanse WT-koers de Volta ciclista a Catalunya. Hij schreef de koninginnenrit op zijn naam na een vlucht van ruim 160 kilometer. De 26-jarige Ier liet alle medevluchters achter zich en kwam solo aan in Port-Ainé. Joachim Rodriguez (KAT) kwam op 36 seconden als tweede boven voor de Colombiaan Nairo Quintana (MOV).

Vorig jaar won David Millar in de Tour de 12E etappe van Saint Jean de Maurienne naar Annonay Davezieux. De langste rit van deze Ronde begon met twee zware cols van de eerste categorie in de eerste 80 kilometer: de Col du Grand Cucheron en de Col du Granier. De 35-jarige Britse renner versloeg de Fransman Jean-Christophe Péraud ( ALM ) in een sprint-à-deux. De Spanjaard Egoi Martinez eindigde op 5 seconden als derde, voor Cyril Gautier uit Frankrijk en de Kroaat Robert Kiserlovski. Het peloton eindigde op bijna 8 minuten van de winnaar.

De tijdritspecialist Ramunas Navardauskas won op indrukwekkende wijze de 11e etappe in de Giro d ‘talie 2013 van Cave Del Predil naar Vajont. De Litouwer kwam na een rit over 182 kilometer alleen aan bij de Vajont-stuwdam. De 25 jarige Navardauskas reed op de slotklim weg bij medevluchter Daniel Oss (BMC), die op een dikke minuut tweede werd. Bergkoning Stefano Pirazzi (BAR) eindigde op bijna drie minuten als derde.

In de Tour de Romandie schreef Navardauskas de 2e etappe op zijn naam. De renner won na een rit van 190.3 kilometer van Prilly/Ouest Lausannois naar Granges (So) de sprint van Enrico Gasparotto (AST) en Gianni Meersman (OPQ). Stef Clement sprintte naar een verdienstelijke achtste plaats en was daarmee de beste Nederlander.

Drie renners maken hun debuut in de Tour: naast de 24-jarige Amerikaan Andrew Talansky, de Nieuw-Zeelander Jack Bauer (28) en Rohann Dennis (23) gaan van start in de Tour.

Vorig jaar eindigde Talansky als 7e in de Vuelta a España en dit seizoen won de Amerikaan het jongerenklassement in Parijs-Nice. Talansky won in deze rittenkoers de totaal verregende 3e etappe. Op 10 kilometer van de streep reed er een kopgroepje weg na een gevaarlijke afdaling, waar het duo David Lopez-Garcia en Richie Porte van Team Sky er alles aan deden om uit de greep te blijven van de achtervolgers. Talansky was in de sprint van de kopgroep uiteindelijk de snelste voor de Italiaan Malacarne en de Spanjaard Izagirre Inxausti. Talansky nam tevens de leiding over van Elia Viviani.

De Australiër Rohan Dennis maakt na een uiterst indrukwekkende Critérium du Dauphiné zijn debuut in de Tour. In de tijdrit van het Critérium du Dauphiné werd de 23 jarige Australiër Rohan Dennis tweede op 47 seconden en nam de leiderstrui over van David Veilleux (EUC) uit Canada.

De Amerikaanse formatie staat op 29 juni zonder Nederlanders aan de start van de 100e editie van de Tour op Corsica. Met de negen namen die Garmin-Sharp naar de Tour de France stuurt zijn alle selecties van de deelnemende ploegen definitief.

Selectie Garmin-Sharp :
Tom Danielson, Rohan Dennis, Ryder Hesjedal, Daniel Martin, Ramunas Navardauskas, Jack Bauer, Andrew Talansky, Christian Vandevelde, David Millar

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.