Tour de France 2013 – Selectie: Lampre Merida

3 Lampre-ISD1 Lampre-ISD

Lampre-Merida heeft als 21ste en voorlaatste ploeg de selectie voor de Tour de France 2013 bekend gemaakt.

De Italiaanse ploeg zal in Corsica aan de start verschijnen met een vrij brede selectie. De ploeg zal voor het algemeen klassement inzetten op Damiano Cunego en outsider Premyslaw Niemiec.

De ploeg rekent op Roberto Ferrari in de massasprints en Adriano Malori in de tijdritten.
In het hooggebergte hoopt men naast Cunego op de Pool Niemiec (zesde in de voorbije Giro) en Serpa.

Damiano Cunego is de meest opvallende naam in de selectie van Lampre-Merida. Hij won in 2006 de witte trui in de Tour en werd twee jaar geleden, in 2011, zevende in het algemeen klassement. Cunego won dit jaar de 3e etappe in de Settimana Internazionale di Coppi e Bartali. De Italiaanse renner bleef in de sprint van een kleine groep zijn landgenoot Mauro Santambrogio voor. Derde werd Matej Mugerli.

Vorig jaar pakte Cunego de ritzege in de 2e etappe van de 36e Giro del Trentino. De 30-jarige Italiaan wist na een etappe van 152 kilometer van Mori naar Sant’ Orsola Terme de sprint heuvelop te winnen van de Colombiaan Carlos Betancurt en de Tsjech Roman Kreuziger.

De mooiste overwinning van de rappe Italiaan Roberto Ferrari was ongetwijfeld die in de 11e etappe van Assisi naar Montecatini Terme van de Giro d ‘Italia 2012, waar hij Mark Cavendish klopte, die enkele dagen daarvoor zwaar naar Ferrari uithaalde omdat de Italiaan hem ten val bracht. De 29-jarige Italiaan wist in de langste etappe van de Giro van dat jaar goed door de laatste bocht te komen en sprintte naar de ritzege. Mark Cavendish moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Adriano Malori won in mei de Bayern Rundfahrt zijn leidende positie kwam in de slotetappe niet meer in gevaar, de etappe werd gewonnen door Heinrich Haussler. De renner van IAM Cycling bleek in de massasprint de sterkste te zijn.

Malori had de macht in Beieren gegrepen dankzij winst van de tijdrit in de Bayern Rundfahrt. De Italiaan liet op het ruim 31 kilometer lange parcours in Schierling de Duitser Jasha Sütterlin en de Tsjech Jan Barta achter zich.

Malori was in maart ook de snelste in de tijdrit van de Settimana Coppi e Bartali (2.1). In een individuele tijdrit van 14.3 kilometer rond Crevalcore  was Malori 14 seconden sneller dan de jonge Rus Anton Vorobyev (KAT). Moreno Moser (CAN) klokte de derde tijd. Diego Ulissi werd zesde en behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De sterke Poolse klimmer Przemyslaw Niemiec werd derde in de 15e etappe van Cesena naar de Galibier in de Giro d ‘Italia. In een heroïsche rit over de Mont Cenis, Col duTélégraphe en Col du Galibier bleef de Italiaan Giovanni Visconti van Team Movistar in de sneeuw de favorieten voor. De Colombiaan Carlos Betancur eindigde op ruime afstand als tweede.

Josè Rodolfo Serpa Perez maakt op 34-jarige leeftijd zijn debuut in de Tour de France. Serpa won vorig jaar de 5e etappe en pakte de eindzege in de Tour de Langkawi. De Colombiaan versloeg in de 5e etappe Darren Lapthorne (Drapac) in een sprint. Matteo Rabottini (Farnese Vini – Selle Italia) werd derde in de rit.

Serpa, Niemiec en Ferrari reden eerder dit jaar ook de Giro d ‘Italia. Michele Scarponi en Filippo Pozzato ontbreken in de selectie.

Selectie Lampre-Merida:
Damiano Cunego, Matteo Bono, Davide Cimolai, Elia Favilli, Roberto Ferrari, Adriano Malori, Manuele Mori, Przemyslaw Niemiec en Josè Rodolfo Serpa Perez.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.